Шест сигурни формации в следващото Народно събрание, тези, които бяха и в последния парламент. Без яснота за второто, третото и четвъртото място.

ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26,5% сред гласуващите. За второто място се борят "Продължаваме промяната-Демократична България" (15,3%), "Възраждане" (15,1%) и ДПС (14,9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ е с 5,9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Това сочат последните преди изборите на 9 юни данни на агенция "Тренд" от национално представително изследване.

Проучването на "Тренд" е проведено по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“. То е осъществено между 29 май  и 4 юни 2024 г. чрез 1007 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ години, по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице", представително е за пълнолетното население на страната. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава "Солидарна България" (3,4%). "Синя България" получава подкрепата на 2,1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1,4%), Левицата (1,3%) и "Български възход" (1,1%), сочат данните на агенцията.

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

"Не отчитаме сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Въпреки това, поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях", отбелязват от "Тренд".

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за Народно събрание.

48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.