Крайната десница изненадващо остана втора на европейските избори в Нидерландия.

Партията за свободата на добре познатия ни Герт Вилдерс ще има 7 евродепутати. Докато коалицията между Зелената левица и Партията на труда ще вкара 8.

Това са прогнозите от вота. Възможността за грешка е 1 място в Европейския парламент.

Резултатът е неочакван предвид голямата победа на Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия през ноември 2023 г. Същевременно обаче той показва, че не винаги вътрешните настроения се пренасят на европейската сцена, коментира „Политико“.

Все пак успехът на Партията на свободата, която през 2019 г. не спечели нито едно място в Европейския парламент, показва тенденцията, че крайната десница в Европа ще постигне значителни успехи на настоящите евроизбори. Но въпреки това няма да успее да създаде мнозинство.

Герт Вилдерс, който навремето искаше България да бъде изхвърлена от ЕС, обяви резултата за успех на своята партия.

Лидерите на лявата коалиция – „зеленият“ евродепутат Бас Ейкхаут и доскорошният еврокомисар за климатичните промени Франс Тимерманс, заявиха, че след резултатите от Нидерландия победата на крайната десница в Европа не може да бъде смятана за даденост.

„Вижте какво направи Нидерландия. Направете същото“, призова Тимерманс.

Нидерландия е първата държава, в която започнаха изборите. Днес те продължават в Ирландия и Чехия. Вотът приключва в неделя.