Мирната конференция за Украйна, която Швейцария организира в края на следващата седмица, е само началото на преговорите, като най-вероятно ще бъде последвана от преговори с Русия, заяви президентката на Швейцария, цитирана от ДПА и БТА.

"Ясно ни е, че в края на конференцията няма да подпишем мирно споразумение", заяви Амхерд в коментар, публикуван от германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

И двете страни трябва да са на масата за мирни преговори, каза тя, визирайки факта, че Русия не е поканена да участва в срещата на върха в Швейцария.

"Тогава Русия би могла да присъства на евентуална последваща конференция", добави Амхерд.

Швейцария покани около 160 държави за дискусии относно възможни начини за постигане на траен мир в Украйна. Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години, не е получила покана. Украйна участва в конференцията.

До момента над 80 държави са потвърдили, че ще се присъединят към срещата в Швейцария, която ще се проведе на 15 и 16 юни. Москва заяви, че не би участвала, дори и да е била поканена.

Амхерд каза още, че конференцията има за цел да създаде платформа за диалог, на която първата стъпка ще бъде да се обсъди как може да се постигне мир в Украйна.

Тя заяви, че няма да става дума за мир в Украйна в тесния смисъл на думата, а и за хуманитарни въпроси, ядрена сигурност, свобода на корабоплаването и продоволствена сигурност.

"Искаме да изградим доверие и да търсим решения на тези въпроси, които са важни за цивилното население, а след това и за мира по-късно", каза тя.