Първите двама астронавти, превозени от космическия кораб "Старлайнър" на компания "Боинг", влязоха в Международната космическа станция (МКС) - ключова стъпка в тази дългоочаквана мисия, въпреки новите проблеми, открити по време на полета, съобщават Асошиейтед прес и АФП, на които се позовава БТА.

"Страхотно място, чудесно е да се върна тук", каза с усмивка астронавтът на НАСА Бъч Уилмор, за когото, както и за колегата му Суни Уилямс, това е трето посещение на МКС.

Тази първа мисия с екипаж представлява сериозно предизвикателство за авиационния гигант и НАСА. Тя има за цел да демонстрира, че превозното средство е безопасно, за да влезе в редовна експлоатация. 

Преди десет години американската космическа агенция поръча две нови превозни средства на компаниите "Боинг" и "Спейс Екс", които да транспортират астронавтите й до Международната космическа станция. И докато "Спейс Екс" вече от четири години изпълнява ролята на космическо такси, програмата на "Боинг" изостава с години от графика.

"Когато "Старлайнър" бъде сертифициран, САЩ ще разполагат две системи за транспортиране на хора до МКС, нещо, което никоя друга страна няма да има", припомни заместник-администраторът на НАСА Джим Фрий.

След като излетя от Флорида в сряда, ден по-късно космическият кораб направи плавно приближаване към МКС на около 400 километра над Земята. Скачването се осъществи в 17:34 часа по Гринуич - около час и двадесет минути по-късно от първоначално планираното. 
       
Проблеми с бустерите на космическия кораб, използвани за малки корекции на траекторията, забавиха окончателното приближаване. 

Пет от тези малки устройства от общо 28 са отказали в даден момент, обясниха от НАСА. В крайна сметка четири са били задействани отново, осигурявайки необходимия брой за операцията.

"Тези проблеми не би трябвало да ни безпокоят  за другите етапи на мисията", каза на пресконференция Стив Стич, високопоставен служител на НАСА.
       
Люкът на космическия кораб е бил отворен около два часа след скачването, позволявайки на 61-годишния Бъч Уилмор и 58-годишната Суни Уилямс да бъдат посрещнати от общо седем души - астронавти на НАСА и руски космонавти, които вече се намират на Международната космическа станция.

Двамата пасажери на "Боинг" трябва да прекарат малко повече от седмица на МКС, преди да се върнат на Земята със "Старлайнър".
       
По време на полета обаче възникна друг проблем - в сряда вечерта НАСА обяви, че в космическия кораб са открити два нови теча на хелий, в допълнение към известния от по-рано. На следващия ден беше установен още един теч. 

Стив Стич обясни, че няма връзка между четирите теча и проблема с бустерите.

Единият от течовете е установен преди излитането, но тогава е взето решение да не се ремонтира, тъй като след анализ НАСА го оцени като "малък" и прецени, че не представлява опасност. 

Хелият не е запалим газ, но се използва в задвижващата система на космическия кораб. 

"С появата на още три теча трябва да разгледаме какво означава това за останалата част от полета. Би трябвало да имаме голям резерв от хелий на борда", каза Стив Стич. 

Понастоящем в космоса не изтича хелий, тъй като системата е изключена след скачването.

Все още не е установена точната причина за двата проблема, но мениджърът на "Боинг" Марк Напи ги определи като "незначителни". "Ще ги решим за следващата мисия", каза той.

През 2022 г. космически кораб "Старлайнър" успя да стигне до МКС без екипаж, но сега за първи път превозва астронавти. Бъч Уилмор и Суни Уилямс се подготвят за мисията от няколко години. Няколко часа след излитането те временно управляваха космическия кораб ръчно, за да тестват работата му.
      
"Корабът е просто невероятен", каза командирът на мисията Бъч Уилмор.