За пореден път утре в България ще се проведат избори, като този път те ще са 2 в 1 - за парламент и за европарламент. Отново ще има два вида гласуване – с хартиена бюлетина и машинно.

Особено важно в утрешния изборен ден е това, че има различни изисквания за избирателите за двата вида вот. И много граждани ще отговарят на изискванията за парламентарния вот, но няма да отговарят на изискванията за избор на европарламент, защото за него има уседналост. Всичко това ще трябва да се уточни предварително със секционните комисии.

Според Изборния кодекс, чл. 243, право да избират народни представители имат българските граждани, които отговарят на условията на чл. 42, ал. 1 от Конституцията.

В чл. 42, ал. 1 от Конституцията е записано:

Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

Според чл. 350, ал. 1 от Изборния кодекс право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

В ал. 2 е записано, че право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат и всички граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, и не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

По смисъла на кодекса "живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз" е:

а) български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз;

б) гражданин на държава - членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава - членка на Европейския съюз, най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите.

За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава. 

А коя е избирателната секция, в която гласувате, можете да проверите тук

Гласуване с хартиена бюлетина

Гласуването с хартиена бюлетина и за парламент, и за европарламент е идентично. В утрешния ден бюлетините ще са две. Тази за Народно събрание ще бъде в зелено. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо.

Гласуването е описано в чл. 265 на Изборния кодекс. След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването й и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива зад паравана да гласува. Зад паравана може да има само един избирател.

Гласува се със знак "X" или "V". При гласуването първо се избира политическата формация, а след това номера на преференцията, ако избирателят иска да гласува за определен кандидат.

След това избирателят сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание (преференция). Той излиза пред паравана и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.

Машинно гласуване

Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който ще изглеждаха и на местния вот. 

Избирателят поставя карта, предоставена от член на СИК, в машината, след което се визуализират две опции с видовете избори, от които избирателят трябва да посочи в кои иска да упражни правото си на глас. Има и опция "избери всички".

Следва опция за потвърждаване с отбелязаното от него и опция "връщане назад".

Бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се активира опцията за преференция. Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е отбелязана политическа формация.

Следва опция "преглед", с която избирателят може да провери избора си. Ако е избрал да гласува и в двата вида избори, аналогично след това се визуализира и втората бюлетина.

След натискане на бутона "гласуване" се отпечатват двете бюлетини последователно. Те са с различна дължина, като тази за членове на ЕП е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга. Целта е да могат да се различават от избирателя, за да знае в коя кутия да пусне своя глас.

След като се сгънат, трябва да се постави печат от членовете на СИК, преди да се пусне в кутията.