Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС.

Това съобщиха за Клуб Z от белгийското ротационно председателство.

Комисията е информирала за своята оценка днес постоянните представители на страните членки.

Поставените на Украйна условия са четири:

• 1. Увеличаване на броя на служителите на Националното бюро за борба с корупцията;

• 2. Гарантиране на достатъчно правомощия на Националната агенция за преoотвратяване на корупцията;

• 3. Приемане на закона за лобирането като част от плана за действие за деолигархизация;

• 4. Вземане предвид на препоръките на Венецианската комисия в сферата на законодателството за националните  малцинства, държавния език, медиите и образованието.

Според ЕК Киев вече е изпълнил и последните две изисквания.

Условията към Молдова бяха три:

• 1. Ускоряване на назначаването на нови членове на самоуправляващите се съдебни и прокурорски структури, както и на нов главен прокурор;

• 2. Увеличаване на институционалния капацитет на антикорупционните органи;

• 3. Продължаване на прилагането на плана за действие за деолигархизация.

На Кишинев му оставаше да изпълни второто условие и това вече е направено, смятат в Брюксел.

Сега е необходимо страните членки (Съветът) на ЕС да вземат с пълно единодушие решение за преговорната рамка с Украйна и Молдова, както и за започването на междуправителствени конференции с двете държави. От белгийското председателство изтъкнаха, че правят всичко възможно тази конференция да започне още на 25 юни в Люксембург, когато заседава Съвет „Общи въпроси“.

Мнението на ЕК бе представено днес на заседание на КОРЕПЕР - Комитета на постоянните представители. Почти всички страни членки са се съгласили и са поискали от белгийското председателство междуправителствените конференции да започнат колкото се може по-скоро. Нидерландия също е положително настроена, но според нейните закони оценката на Комисията трябва да бъде одобрена от парламента в Хага.

Унгария изразила известни съмнения за мнението на ЕК, споделихха от председателството. Будапеща иска в преговорната рамка за Киев да бъдет включени още редица точки. Този въпрос обаче не е бил обсъждан днес.

Същевременно ЕК смята, че скоро може да започне междуправителствената конференция с Черна гора. Причина са предприетите в последно време положителни стъпки от властите в Подгорица.

Редица страни членки са настояли Западните Балкани да не бъдат забравяни. Те поискали по.бързи процедури по отношение на Черна гора, Албания и Сърбия.