Германия отказва да подкрепи проекта за подкрепа и обучение на украински войници, който НАТО подготвя и трябва да приеме на следващата си среща на върха във Вашингтон. Причината за това е бюрократична – Германия не харесва името на проекта и настоява то да се промени. Това, което притеснява Берлин, е думата „Мисия“. Проектът в момента се нарича „Мисия на НАТО в Украйна“. Германия се страхува, че това название може да бъде „разбрано“ от Путин така, сякаш Алиансът иска да изпрати войници в Украйна. Поради това Шолц и колегите му се опасяват, че Русия би могла да го използва като пропаганда срещу алианса - сякаш Кремъл и без това не прави това, отбелязва вестникът.

Партньорите от НАТО са раздразнени от поведението на Германия и обвиняват германското правителство, че проявява ненужно съчувствие към Русия, съобщава Германската агенция по печата. За съюзниците поведението на Германия е просто неразбираемо.

Каква е разликата, ако наричате „мисията“ с това име, питат поддръжниците. Кремъл така или иначе осъжда проекта на НАТО като агресия и, разбира се, ще го използва за кампании за дезинформация. Едва ли някой разбира защо Германия е единствената страна, която излиза на барикадите по този въпрос - особено след като твърди, че напълно подкрепя проекта.

Според информация на Германската агенция по печата Берлин има и контрапредложение новият проект за Украйна да се нарича с тромавото име „ПАКТ“. В такъв случай буквите ще означават „Pledge Assistance Coordination and Training“ и по този начин ще изразяват факта, че НАТО иска в бъдеще да координира дейностите по военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили.

Изглежда обаче малко вероятно Германия да се наложи - почти всички останали държави искат „мисия“. Решението може да бъде взето само по взаимно съгласие.

Допълнителна подкрепа за Украйна

В идеалния случай решението за стартиране на новия проект в подкрепа на Украйна трябва да бъде взето на следващата среща на върха на Алианса  във Вашингтон. Основната цел е задачите за подкрепа на Украйна, които досега се изпълняваха от САЩ, да бъдат прехвърлени на НАТО.

Причина за това е сценарият за възможното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ от януари 2025 г. Изявленията на републиканеца в миналото породиха съмнения дали САЩ ще продължат да подкрепят Украйна в отбранителната ѝ война срещу Русия под негово ръководство.

Федералното министерство на външните работи не пожела да коментира спора. Говорител заяви, че не може да бъде предоставена информация за съдържанието на поверителните преговори.