Кандидат-депутат се е оттеглил от надпреварата за парламента около седмица след като е спипан да кара пил със сериозна концентрация на алкохол в кръвта. Случаят е от изборен район Враца.

За него съобщи „24 часа“ на 31 май, като авторът се позовава на анонимни „източници в червени тоги“. Според информацията кандидат-депутатът Димитър Георгиев шофирал луксозен джип „Митсубиши Еклипс Крос“, който се продавал за около 100 000 лв. Дрегерът отчел 1,28 промила. Георгиев обаче дал проба и за кръвен анализ.

Според Наказателния кодекс шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,20 промила е престъпление – нарушителят следва да бъде съден, а автомобилът му да бъде отнет в полза на държавата.

На 5 юни пак „24 часа“ съобщи, че кръвната проба е показала 1,24 промила. Официална информация по случая обаче липсва.

Колата на Димитър Георгиев не е иззета, заяви пред Клуб Z самият той. Георгиев е и общински съветник в Общинския съвет в Козлодуй, откъдето засега не се оттегля.

Отказал се е само да е в кандидат-депутатската листа на „Възраждане“ от район Враца. Той обаче не е имал сериозни шансове да стане народен представител – бил е четвърти в листата. В настоящия парламент партията му има само един депутат от региона.

Димитър Георгиев е подал заявлението си в Районната избирателна комисия във Враца на 6 юни – седмица след инцидента и след разговор с председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Припомняме, че изборите са на 9 юни.

Костадинов коментира случая вчера пред bTV, където анонсира, че кандидат-депутатът „днес ще се оттегли“.

След въпрос дали Георгиев ще остане общински съветник, Костадин Костадинов каза:

„Доколкото е известно в тази ситуация, трябва да има административно дело. След като свърши административното дело, ще има естествена развръзка в този случай.

Най-важното е да се знае, че няма никой, който да е над закона и съответно законите важат и трябва да важат за всички.“

Костадинов разговарял с Димитър Георгиев, който му обяснил, че съжалява и че е направил грешка.

Самият Георгиев днес коментира пред Клуб Z, че се оттегля като кандидат-депутатската като морален акт.

„Имам предвид, че съм заловен, т.е. заловен е силно казано, при проверка, аз го наричам спецакция срещу мен, но както и да е...

Това не ме оневинява по никакъв начин. Смятам, че беше морално от моя страна да си оттегля кандидатурата. Не е партийно нареждане, не е нищо.“

След въпрос дали остава общински съветник, Димитър Георгиев каза:

„Към момента дори не знам колко ми е реалната кръвна проба, тъй като никой не се е свързал с мен да ми я оповести официално. Аз научавам от медиите колко ми е кръвната проба.

Цяла България знае, само аз не знам – официално нямам документ. Освен това автомобилът ми не е иззет, както пишат навсякъде и не струва сто бона.“

Георгиев призна, че е пил и това станало по повод празника на град Козлодуй.

След повторно питане – остава ли общински съветник, той коментира:

„Официално към мен няма предявени никакви обвинения отникъде. Нито съм разпитан, нито съм задържан за 24 часа, както би следвало (всъщост задържане никъде не е задължително при шофиране под въздействие на алкохол - б.р.)

Полицаите знаеха кого спират и знаеха защо го спират. Моя си е вината, че не си взех такси и не се качих на другия си автомобил, на който му изтичаше гражданската отговорност в 00:00 ч. на въпросния 30 май. Защото имам и по-евтин семеен автомобил, който нямаше да е предмет на спекулации от страна на медиите, защото струва 4 хиляди лева.“

Попитан защо не си подава оставката и като общински съветник той заяви:

„Никой ми я е поискал. А и защо да я подавам? Аз не съм осъден.“

По повод аргумента, че това би било морален акт, както се е оттеглил като кандидат за депутат, той обясни:

„Когато кметът си подаде оставката като морален акт за извършени нарушения по време на неговото управление предишните два мандата, аз ще бъда първият, който ще си подаде оставката като общински съветник. Говоря за кмета Мариела Николова, срещу която има няколко висящи и стопирани от прокуратурата дела.“

Във връзка с думите на Костадин Костадинов, че ще има „естествена развръзка“, Димитър Георгиев каза:

„Да. Очакваме официалния резултат. Аз нямам официален резултат за кръвната ми проба. Това, което научавам за резултата, е от медиите, което според мен е манипулация.“

След въпрос дали ще си подаде оставката като общински съветник, ако действително се окаже, че кръвната проба е отчела 1,24 промила, Георгиев след дълъг размисъл заяви лаконично: „Да“.