Полицейският служител, който простреля 19-годишен младеж в Плевен, е действал неправомерно. Етичното поведение е много назад в тази ситуация.

Това коментира директорът ГД "Национална полиция" Атанас Илков по време на съвместен брифинг с прокуратурата и ръководството на местната ОДМВР.

Действия, които не са прецизирани и с които се превишават полицейските правомощия, не се и няма да се толерират, увери Илков.

По думите му полицаят е стрелял с лично оръжие, което има право да носи, но не и да използва при изпълнение на служебните си задължения.

Униформеният е отстранен от работа, но не е бил задържан. Причината - оказал е пълно съдействие по образуваното досъдебно производство и нямало опасност да се укрие.

Досъдебното производство е за причинена телесна повреда на 19-годишен чрез произвеждане на изстрел от полицейски служител от структурите на ОДМВР-Плевен. Предвиденото наказание е от 2 до 10 години лишаване от свобода, ако обвинението остане в настоящия си вид. Вероятно става дума за средна телесна повреда, обясни и окръжният прокурор Владимир Николов.

Веднага след получаването на сигнала около 3.35 часа на 6 юни започват процесуалните действия. Извършен е оглед на местопроизшествието, впоследствие и на автомобила на младежите. Открити са две гилзи. Взети са натривки от ръцете на полицаите. Снети са и видеозаписи от видеонаблюдение, като се очакват още.

Разпитани са всички замесени лица и свидетели с изключение на пострадалия заради здравословното му състояние (повече за него виж по-долу). Всички младежи и полицаи са тествани за алкохол и наркотици, като резултатите са били отрицателни.

Оръжието е предадено доброволно от полицейския служител. Ще бъде назначена балистична експертиза. Разследването ще обхване и най-малкия детайл, гарантират от прокуратурата и МВР.

Полицаят ще бъде привлечен като обвиняем днес, увери Владимир Николов.

Отделно се извършва проверка и по дисциплинарен ред, която ще бъде безпристрастна, подчерта шефът на ОДМВР-Плевен Живко Ламбов. По думите му полицаят горчиво съжалявал за действията си.

А иначе подробности около начина, по който се е развил инцидентът, не бяха дадени в изобилие. Причината за това е, че има разминаване във версиите. Едната е на групата младежи - общо четирима на брой, без пострадалия. Другата е на полицаите, които оказва се, са били четирима в служебния цивилен автомобил.

По данни на МВР полицаите са извършвали оперативно-издирвателни действия, като в момента на инцидента са се прибирали към Областната дирекция.

Колата им - както твърдят и побягналите впоследствие младежи, е била небрандирана - без обозначителни знаци на МВР, полиция и пр.

Двата автомобила са се засекли на булевард в Плевен. По показанията на полицаите е имало легитимация, докато по показанията на младежите полицаите не са се представили. По думите на Атанас Илков ясна легитимация с карта е задължителна.

Безспорно за МВР обаче е, че автомобилът на младежите е потеглил от мястото, където са спрели двете коли. След това е възпроизведен и изстрелът. Колата на младежите е била с бургаска регистрация.

Кой е подал сигнала до тел. 112 така и не стана ясно, както и кога е иззет автомобилът на младежите като доказателство по досъдебното производство.

По отношение на полицейския служител - той е от 20 години в системата на МВР, с множество награди, но и няколко наказания, пишат още от Плевен news.bg.

По-късно от МВР дойде и официално прессъобщение, от което се разбира, че министър Калин Стоянов е говорил с бащата на пострадалия тийнейджър. Ето пълния текст:

"Предвид информацията, с която разполагам, според мен става дума за некомпетентна, неадекватна и непрофесионална реакция от страна на полицаите и най-вече на служителя, използвал огнестрелно оръжие. Така министърът на вътрешните работи коментира случая в Плевен и припомни, че изчерпателно и императивно са изброени възможностите, при които полицейски служител има право да използва огнестрелно оръжие. „Още през вчерашния ден е разпоредена вътрешна проверка от директора на ОДМВР – Плевен. Докато тя тече, колегата е временно отстранен от работа. Успоредно с това, дирекция „Инспекторат" на МВР също е образувала проверка за дейността на дирекцията", информира министър Стоянов.

В телефонен разговор с бащата на пострадалото момче министърът е уверил, че случаят ще бъде детайлно разгледан и виновните ще понесат последствия: „С екипа ми не толерираме подобно поведение от страна на полицейски служители. Ще бъде понесена отговорност, включително и наказателна, ако има доказателства за такава".

Министърът на вътрешните работи обобщи накратко и действията на МВР във връзка с ангажиментите за осигуряване на спокойния изборен процес: Почти всеки ден на територията на страната провеждаме специализирани полицейски операции, в днешния ден - на територията на областите Кюстендил и Пазарджик. До момента сигналите, постъпили в структурите на МВР са 309, има образувани 87 досъдебни производства. Ситуацията е спокойна, книжата са разпределени по районните избирателни комисии и са поети под охрана."

Момчето се подобрява

Простреляният от полицай 19-годишен младеж в Плевен е добро състояние и няма опасност за живота му, проследяват се показателите му. Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, цитирана от БТА.

Мисля, че няма да имаме основания за притеснения, добави тя.