Състоянието на 19-годишния младеж, който беше прострелян от полицай в Плевен, е стабилно. Той е в реанимация. Това заяви за Нова тв днес д-р Диан Георгиев, чийто син също е бил в колата, по която са били произведени изстрели.

От думите му излиза, че е стреляно доста неумело: момчето е уцелено с боен патрон на изключително опасно място - в гърба.

„Направена е операция, която продължи 4 часа. Куршумът е минал през гърба, не са засегнати жизненоважни органи, което е чист късмет. Ще търсим отговорност”, поясни той.

Пред медията говориха и останалите младежи, които са били в един автомобил с пострадалия. Те разказват, че полицейската кола е била цивилна, без отличителни надписи или светлини.

Служителят, произвел изстрелите, временно е отстранен от длъжност, пояснява телевизията.

По думи на момчетата те са били преследвани от автомобила, а когато се опитали да се разбягат, чули изстрел. Тогава се оказало, че едно от тях е уцелено.  

„Предисторията е, че на влизане в града настигнах този автомобил, който караше много бавно. Където беше възможно да бъде изпреварен, той даваше газ, а където беше невъзможно - караше бавно.

След това ме засече, подаде звуков сигнал и ние спряхме. Беше цивилна кола с доста едри мъже. Не са се представяли като полицаи. Уплашихме се и потеглихме”, твърди младежът от компанията, който е бил зад волана.

Именно със стреса те обясняват опита си да избягат.

„Помислихме си, че са бандити и искат да ни направят нещо. Тръгнахме и се чу изстрел. Момчето до мен изстена от болка. Взеха ни проби за наркотици, отрицателни са”, разказа друго момче, което също пътувало в колата.

Клуб Z припомня, че в края на септември полицай застреля 18-годишен крадец в района на столичния кв. "Хладилника", който бягаше, след като с приятелите му осъществили грабеж над момичета. Той бе прострелян не със служебното, а с личното бойно оръжие, което МВР служителят е носел, с един изстрел - в гърба.