Най-малко 18 души са загинали, в това число и деца, при израелски въздушни удари тази нощ в централната част на ивицата Газа, ден след като най-малко 33-ма души бяха убити в управлявано от ООН училище, приютило разселени палестински семейства, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на здравните власти.

По думите им ударите са били насочени срещу бежанските лагери "Нусейрат" и "Магази", както и градовете Дейр ал Балах и Аз Завайда. Според здравните власти сред загиналите има четири деца и една жена. 

Израелската армия заяви днес, че продължава операциите в някои райони в централната част на ивицата Газа. Израелските сили съобщиха, че войските им са убили десетки бойци, открили са входове на тунели и са унищожили инфраструктура в района.

Днешните удари бяха нанесени само ден след като най-малко 33-ма души бяха убити в ръководено от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) училище в бежанския лагер "Нусейрат", което според Израел се е използвало като база на палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Натискът от страна на международната общност върху Израел във връзка с ограничаването на жертвите сред цивилното население във войната срещу "Хамас" продължава да расте. Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес обяви, че ще поиска от Международния съд на ООН разрешение да се присъедини към делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу действията на Израел в ивицата Газа.

Най-малко 36 731 палестинци са били убити, а 83 530 са пострадали при израелската военна офанзива в ивицата Газа от 7 октомври насам, се казва в изявление на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. Само през последното денонощие са били убити 77 и ранени 221 палестинци, посочи ведомството.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на групировката извършиха нападение през границата срещу градове и кибуци в Южен Израел, като уби 1200 души и взе за заложници над 250.