Премиерката на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателката.

"Премиерката Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в Копенхаген. Впоследствие мъжът беше арестуван", се казва в изявлението на нейния кабинет, цитирано от БНР.

Не е ясно дали Фредериксен е била ранена от нападателя, но местен жител, станал свидетел на нападението, посочи за Ройтерс, че няма външни признаци на нараняване. Мъжът е арестуван след инцидента, посочва още Ritzau.

Копенхагенската полиция потвърди инцидента, отбелязвайки, че заподозреният, който е нападнал 46-годишната премиерка, е арестуван, но без да бъдат предоставени повече подробности, посочва АФП.

"Имаме един арестуван човек по случая, който сега разследваме. Към момента нямаме повече коментари или забележки по случая“, посочи полицията в изявление в социалната медия "X". "Нищо подобно не трябва да се случва в нашата красива, сигурна и свободна страна. Всички ние носим отговорност да се грижим един за друг и за ценностите, върху които е изградена страната ни“, написа датският министър на околната среда Магнус Хюнике в "Х".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъдиха нападението. Мишел написа в "Х", че е "възмутен" и "категорично осъждам този страхлив акт на агресия".

От своя страна Мецола, която нарече атаката "ужасяваща", написа в своя публикация в социалната платформа:

"Насилието няма място в политиката".