Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян в корема при среща със симпатизанти пред Дома на културата в словашкия град Хандлова, предадоха световните агенции.

На личната страница във Фейсбук на 59-годишния министър-председател съобщиха, че лидерът е "бил прострелян няколко пъти". Той е хоспитализиран и веднага е подложен на операция, като състоянието му е критично

Към 21:00 часа българско време, 5 часа след стрелбата, словашкият министър на отбраната Роберт Калинак съобщи на журналисти пред болницата, че състоянието на Фицо е "особено сериозно".

"За момента нямаме добри новини и разчитаме на медицинските специалисти в болницата", каза той и добави. "Случилото се днес е стигма, която ще ни преследва за много години напред(...) Днес е най-тъжният момент в 31-годишната история на Словакия... Атаката срещу министър-председателя е атака срещу демокрацията. Това е атака срещу самата държава".

Фицо е транспортиран с хеликоптер до болница в близкия град Банска Бистрица, тъй като се смята, че ще бъде твърде рисковано да се предприема пътуване до Братислава (столицата се намира на 150 км Хандлова).

"Следващите часове ще бъдат решаващи", завършва публикацията в социалната мрежа.

"Засега е потвърдено, че стрелбата в Хандлова е опит за убийство. Мотивът на стрелеца е неизвестен. Простреляният премиер е транспортиран с хеликоптер с опасност за живота в болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е опериран. Според спасителите по време на транспортирането той е бил в съзнание", написа словашкото издание Aktualít. Според източник на медията стрелецът е задържан. Възрастен мъж на 71 години от Левице е заподозрян за убийството.

Няма обаче официално съобщение от полицията за самоличността на извършителя. Що се отнася до причината за атаката, няколко часа след покушението вътрешният министър Матуш Шутай-Ешток обяви, че първоначалните данни "ясно сочат за политическа мотивация". 

"Такива атаки нямат място в нашето общество"

Нападението срещу Фицо бе осъдено както от словашки политици, така и от държавни лидери по света.

Президентката на Словакия Зузана Чапутова определи атаката като "ужасяваща" и "гнусна".

"Това е атака по демокрацията. Насилието е напълно неприемливо", подчерта тя.

"Шокиран и ужасен съм от стрелбата срещу премиера Роберт Фицо в Хандлова", написа в Х и Михал Шимечка от опозиционната Прогресивна Словакия.

"Ние осъждаме недвусмислено и категорично всяко насилие", добави той.

Планиран за деня протест на опозицията е отменен.

Атаката бе заклеймена и от българския президент, и от Министерския съвет.

"България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо", написа Румен Радев в "Х".

"Категорично осъждаме атаката срещу Роберт Фицо. Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му", реагира служебното правителство.

Ето какво написа украинският президент Володимир Зеленски.

"Aтаката срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяваща. Остро осъждаме този акт на насилие срещу правителствения ръководител на нашата съседна партньорска държава. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава, форма или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме нашата солидарност с народа на Словакия".

Новината за това "страхливо покушение" е шокирала и германският канцлер Олаф Шолц.

"Насилието няма място в европейската политика. Мислите ми са с Роберт Фицо, семейството му и гражданите на Словакия".

"Осъждаме този ужасяващ акт на насилие", реагира президентът на САЩ Джо Байдън.

Близкият съюзник на Фицо в ЕС - унгарският премиер Виктор Орбан - също осъди атаката.

"Дълбоко бях шокиран от отвратителното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Робърт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!"

"Подлата атака" бе разкритикувана и от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и семейството му". 

Кой е Роберт Фицо?

Роберт Фицо спечели трети мандат като министър-председател на Словакия миналия октомври, след като проведе кампания, в която наблегна на критиките срещу западната подкрепа за Украйна. Той беше обещал незабавно да прекрати словашката военна помощ, както и да блокира потенциалните инициативи за присъединяване на Украйна към НАТО.

Преди изборите Фицо открито изразяваше симпатиите си към Кремъл и обвини "украинските нацисти и фашисти" за провокирането на Владимир Путин да започне инвазията, повтаряйки руските опорки, с които президентът на Русия оправда кървавата си "специална военна операция". Докато беше в опозиция, Фицо се превърна в близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, особено що се отнася до критиките към Европейския съюз.

Преди това Фицо беше министър-председател на Словакия повече от десетилетие, първо между 2006 и 2010 г. и след това отново от 2012 до 2018 г. Той беше принуден да подаде оставка през март 2018 г. след седмици на масови протести заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му - Мартина Кушнирова. Куциак разкри данни за корупция сред елита на страната, включително лица, пряко свързани с Фицо и неговата партия "Посока - социална демокрация".