ООН се постави в черния списък на историята заедно с онези, които подкрепят убийците от "Хамас".

Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху, след като генералния секретар на организацията Антониу Гутериш обяви, че Израел ще бъде включен в глобалния списък на извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт, предаде БНР.

Списъкът е част от доклад, който предстои да бъде представен пред Съвета за сигурност. В него ще фигурират и групировките "Хамас“ и "Палестински ислямски джихад“.

Израел нанесе нови удари в Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието.

На север, в град Газа, трима души са загинали при израелски въздушен удар срещу училище, в което са били подслонени разселени семейства.

Израелски военни твърдят, че ударът е бил срещу укриващи се там бойци на "Хамас", също както и при атаката срещу училищна сграда в Нусейрат в четвъртък, при която загинаха 40 души.

"Хамас" все още не дава отговор на обявената от американския президент Джо Байдън пътна карта за спиране на войната, а Израел изрази готовност за разговори, но не отстъпва от целта си да унищожи групировката. Нова дипломатическа совалка в Близкия изток предприема идната седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън.