Американският координатор в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю ще посети Австрия, Словакия и България в рамките на обиколка от 10 до 14 юни, съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, цитирана от БТА.

От 10 до 12 юни в австрийската столица Виена координатор Нефю ще председателства 15-тото заседание на Групата за проверка на прилагането на Конвенцията на ООН срещу корупцията и съвместното заседание на Работната група за възстановяване на активи и Работната група за международно сътрудничество (двете работни групи са част от Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията - бел. ред.). Двете заседания ще бъдат първите на технически работни групи в рамките на американското председателство на Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията, посочва пресслужбата на Държавния департамент. Ще се срещне и с представители на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, а също и с такива на други държави членки и на гражданското общество.

На 13 юни координатор Нефю ще се срещне в словашката столица Братислава с правителствени представители, организации на гражданското общество и с представители на частния сектор, допълва пресслужбата на външнополитическото ведомство на САЩ. Там той ще обсъди усилията за борба с корупцията и ще проучи възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

На 14 юни в София, България, координатор Нефю ще направи ключово изказване по време на дискусионен панел в рамките на събитие, организирано от Базелския институт; речта му ще бъде посветена на инициативата Blue Dot Network ("Мрежа от сини точки") като рамка за подобряване на практиките в областта на обществените поръчки, се казва в съобщението. Той ще се срещне и с представители на частния сектор, правителствени представители и организации на гражданското общество, за да обсъдят усилията им за ангажиране на частния сектор в укрепването на върховенството на закона.