Проливните дъждове причиниха тежки наводнения в Австрия. В някои градове в областта Щирия хората бяха призовани да си останат по домовете заради опасност за живота им. Особено засегнат е град Дойчфрайщриц.

Според метеоролозите за кратко време в региона са паднали повече от 100 литра на квадратен метър. В селището с 4000 жители северно от Грац внезапно наводнение отнесе автомобили и повреди множество къщи. До центъра на града може да се стигне само с лодка. Някои шофьори на автомобили са останали в капан в колите си, но са били спасени. Снимки показват, че водните маси са притискали автомобилите към стените на къщите.

Пътищата и железопътните линии са под вода

В допълнение към настоящите наводнения се очаква още един буреносен фронт, съобщиха метеоролози.

Кално свлачище е затрупало магистралата край Грац. Заради масите пръст и отломки първоначално и двете платна на пътя бяха затворени. Поривите на вятъра доведоха и до падането на множество дървета върху пътищата. Много отсечки все още са затворени, заяви говорител на полицията, а пожарната трябваше да се включи в над 800 операции при буря в района на провинциалната столица Грац, пише вестник „Клайне Цайтунг“. Дом за възрастни хора в Нойдау в Щирия трябваше да бъде евакуиран, тъй като беше под вода, съобщи говорител на службата за борба с бедствията пред информационната агенция АПА. Общо 40 души са били изведени на безопасно място.

Някои избирателни секции трябваше да бъдат преместени

Някои избирателни секции за европейските избори също бяха недостъпни или разрушени от силните бури. Такъв е случаят с избирателните секции в Щирия и няколко в окръг Хартберг-Фюрстенфелд, съобщиха властите за информационна агенция АПА тази сутрин. Въпреки това отговорните кметове са реагирали бързо и са преместили избирателните секции, а в неделя времето първоначално се е успокоило. Според метеоролозите обаче не е изключено да има нови гръмотевични бури през деня. Според тях рискът от гръмотевични бури е особено висок в Тирол.