Украйна за пръв път е поразила руски изтребител от последно поколение Су-57 във въздушна база в Русия.

Това съобщи Главното управление за разузнаване (ГУР), което е контролирано от украинското Министерство на отбраната.

Ройтерс посочва, че агенцията е показала сателитни снимки, за които твърди, че потвърждават удара. ГУР не уточнява как Су-57 е бил ударен и от кои части на украинската армия.

Руският блогър "Файтърбомбър" (Fighterbomber) е съобщил, че информацията е вярна. Според него атаката е била осъществена чрез дрон. Блогърът посочва, че изтребителят е ударен от шрапнел и в момента се оценяват щетите, за да се установи дали е възможно Су-57 да бъде ремонтиран.

"Снимките показват, че в петък Су-57 е бил непокътнат, а на следващия ден в близост до него са били забелязани кратери от експлозията и характерни петна, причинени от пожар", заявявили са от ГУР.

За разлика от Москва Украйна не разполага с огромен арсенал от ракети. Киев се е съсредоточил върху създаването на безпилотни самолети с голям обсег, които да поразяват цели дълбоко зад руската граница. 

Военният кореспондент на руската държавна новинарска агенция РИА Новости Александър Харченко е публикувал съобщение, в което не потвърждава директно за атаката, но осъжда липсата на хангари за защита на военните самолети.

Въпреки че беше рекламиран като руски изтребител от пето поколение и като конкурент на американския си еквивалент, Су-57 бе засегнат от забавяне на разработката му и от катастрофа през 2019 година, припомня БТА. Серийното производство е започнало през 2022 година, твърди производителят му.