Кметове хем организират избори, хем участват в тях като политически представители. Членове на секционни комисии гласуват вместо избирателите. Други масово (и мистериозно) изчезват.

Това са само част от сигналите за нарушение на изборното законодателство, които партиите подават към избирателната комисия и за които медиите съобщават. 

Един от най-фрапантните случаи е сигнал, според който седем кметове от община Доспат са в същото време упълномощени представители на една определена политическа партия. Става въпрос за кметовете на селата Змеица, Любча, Късак, Црънча, кметският наместник на с. Чавдар и зам.-кметът на община Доспат.

"В чл.18 (...) от Изборния кодекс, са описани органите и институциите, пряко ангажирани в изборния процес. Кметовете, са от кръга на лицата,  осъществяващи дейности по организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии, включително с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали. 

Считаме, че кметовете са от кръга на лицата, пряко ангажирани с изборния процес и като такива, не могат да участват и в друго качество при подготовката и провеждането на изборите, в конкретния случай, като упълномощен представител", пишат до РИК Смолян жалбоподателите.

Друг сигнал пък, от Нова Загора, твърди, че председателят на секционна комисия, представител на една партия, гласува директно вместо избирателите.

Подобни сигнали идват от секции в Турция, където масово гласоподавателите не знаят български език и се налага "помощ от приятел" в СИК. В Истанбул пък, след сигнал, бяха премахнати агитационните материали около секциите, рекламиращи определена формация.

В столичния квартал "Дружба" избиратели казват, че на бюлетини не се поставят печати, съобщава БНТ. Сигналът до "По света и у нас" е от човек, който гласувал към 10.00 ч. сутринта и забелязал, че членовете на комисията не поставят печат на машинните бюлетини. По указания те се прибират в урната с един печат, а хартиените с два. От районната избирателна комисия заявиха, че тези бюлетини са действителни, тъй като в протокола за машинното гласуване няма графа за недействителни бюлетини.

Гласоподаватели в София сигнализираха Клуб Z и за друг проблем: гласували са с машина и на двата вида избори, но излиза разписка само за единия.

След Хасково и Монтана, където поне 30 на сто от членовете на СИК изведнъж вчера се обявиха за болни и се наложи подмяната им с необучени хора в последния момент, в изборния ден се оказа, че 500 членове на комисии в Благоевград също са си направили отвод. До късно вечерта вчера са се търсили заместници. Промени имаше и тази сутрин, като на четири места се е наложило да бъдат назначени заместник-председатели и секретари, за да може изборният ден да започне.

В Петрич сменените в последния момент членове на комисии са около 100.

Очакването е, че в тези области ще има масово сгрешени протоколи. А оправданието на РИК Благоевград е очакването за голямата натовареност на вота 2 в 1.

В Монтана пък екип на БНТ бе нападнат от членове на секция. Кореспондентът Светлин Балкански не беше допуснат в 56-та секция, освен това част от техниката му беше счупена, съобщава обществената медия. Мотивът бил, че не искат да бъдат снимани.