Австрийската крайнодясна Партия на свободата води в преброяването на гласовете на изборите за Европейски парламент (ЕП) според екзитполовете. Това е и първият случай, в който формацията води на избори, предаде АФП.

Зелените, които са по-младата партия в управляващата коалиция, ръководена от консерваторите, получават 10,5% и ще загубят един от тримата си евродепутати. Либералите от Нова Австрия и либерален форум (NEOS) ще си осигурят двама депутати в сравнение с един, с който разполагат в момента.

Комунистическата партия печели едва 3 % от гласовете и все още има шанс да влезе в ЕП.

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч., информира БТА. Първите прогнозни резултати, оповестени от обществената медия - австрийската радио и телевизионна група ОРФ - информационната агенциа АПА и телевизионния канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27 процента от избирателите, което е с 9,8 процента повече в сравнение с предишния евровот през 2019 година. Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия, която печели 23,5 процента или минус 11,1 % спрямо последните избори. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, която губи 0,9 процента. Гласували за социалдемократите, според прогнозите, са 23 процента. Партията на Зелените губи 3,6 процента и се надежда на четвърто място с 10,5 процента.

Ако това съотношение се запази, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Австрийската народна партия с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите запазват 5-те си места, Зелените губят едно, а NEOS печелят едно депутатско място и ще разполагат с двама представители в Европейския парламент.