Проевропейското мнозинство в новия Европейски парламент се запазва.

Това сочат първите прогнозни резултати, които обяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Европейската народна партия (ЕНП) остава първа сила със 191 депутати. За първи път от много време тя увеличава броя на своите представители, след като той намаляваше на изборите през 2009, 2014 и 2019 г.

Втори остава Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) със 135-има представители.

Либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) претърпя най-голямото си поражение, но въпреки това остава трета сила. Тя ще има 83-ма депутати.

Трите най-големи сили, които са проевропейски, ще имат общо 409 представители от общо 720.

Следват Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) със 71 евродепутати.

Крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ ще има 57 представители.

След нея е групата „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), съставена от 53-ма души. Тази група също е смятана за част от проевропейското мнозинство и често подкрепя трите основни политически сили.

Радикалната левица ще има 35-има представители.

Независими ще бъдат 45 евродепутати.

А 50 депутати са в графата „други“. Те са новоизбрани и са от партии, които досега не са били част от нито една политическа група в ЕП.

Това са все още приблизителни оценки за местата в новия Европейски парламент. Всичко е предварително и е възможно резултатите да се окажат различни.

От представените сега данни става ясно, че наистина е възможно крайнодесните евродепутати да се окажат повече от тези от ЕНП.

ЕНП ще има 191 евродепутати.

ИД и ЕКР, ще имат общо 128 депутати. Немалко крайнодесни има сред независимите - общо 45, и сред „другите“, които са 50. Ако от тези групи бъдат събрани всички членове, сборът ще бъде 223-ма. Не всички от тях обаче са крайнодесни.

Остава да се види дали ще бъде създадена нова крайнодясна група, за която настояват „Алтернатива за Германия“ (АФД) и „Възраждане“. По досегашни данни те вкарват в ЕП съответно 16 и 3-ма евродепутати. За нова група са необходими най-малко 23-ма депутати от поне 7 страни членки.