Учени от Оксфорд разработиха нов вид боя, която се залепва за раковите клетки и позволява да се засичат много по-малки ракови тъкани от досега възможното, съобщи в. "Гардиън".

Новият оцветител е флуоресцентен и дава на лекарите "втори очи", обясняват учените. Откритието работи чрез комбиниране на оцветителя с цветова молекула, като после те се прикрепят към специален протеин и служат като маркер за раковите клетки.

Той е разработен и тестван от биотехнолози съвместно с хирурзи, като им позволява да изрежат изключително прецизно раковите тъкани, засягайки минимално здравите.

Това намалява както шанса от завръщане на рака, така и страничните и потенциално инвалидизиращи ефекти от самите операции.

"С тази техника можем да премахнем всички ракови клетки, включително и тези, които са се разпространили от тумора, което може да даде шанс на рака да се върне по-късно", обяснява Фреди Хамди, професор по хирургия в Оксфордския университет.

В първото изпитание с оцветителя са инжектираи 23 мъже с рак на простатата. След това се ползва специална система за образна диагностика, която да освети простатата и близките региони и да освети раковите клетки. В този случай внимателното отстраняване и минималното изрязване ще намалят шанса от инконтиненция и еректилна дисфункция, често срещани при подобни операции.