Германското правителство отхвърли призивите за предсрочни избори поради лошите резултати на европейските избори. Този призив отправи консервативният Християн-демократически съюз, след като трите управляващи партии получиха по-ниски резултати на европейските избори от крайнодясната “Алтернатива за Германия“.

„Редовната дата на изборите е следващата есен и ние планираме да я изпълним“, заяви говорителят на правителството Щефен Хебестрит в Берлин.

„В нито един момент, нито за секунда, не се е появявала идеята, че сега в Германия могат да бъдат свикани нови избори“.

Мандатът е четири години и в края му гласоподавателите отново ще имат думата и така е замислена политиката, каза Хебестрит. Той подчерта, че правителството се е справило с много неща с оглед на руското нахлуване в Украйна или преструктурирането на икономиката с цел по-голяма защита на климата.

„Това правителство полага всички усилия, за да изпълни важните решения, които предстоят“.

След сериозните загуби, особено за социалдемократите и съуправляващите Зелени и либерали, ХДС/ХСС призова за вот на доверие към канцлера Олаф Шолц в парламента и за нови избори за Бундестаг. Според предварителните резултати партията на канцлера получава 13,9% на европейските избори, Зелените - 11,9%, а СвДП - 5,2%.

Най-много гласове взе опозиционният ХДС/ХСС – 30%. На второ място е крайнодясната "Алтернатива за Германия" – 15,9%. Въпреки този сериозен успех топкандидатът на крайнодесните Максимилиан Кра няма да бъде евродепутат. Той бе причина партията д абъде изключена от европейското си семейство "Идентичност и демокрация", след като даде интервю, в което говореше с възхвала за нацистките SS.

„Ние печелим заедно и губим заедно“

След историческото си поражение социалдемократите отхвърлиха нови избори и възнамеряват да се придържат към правителствения си курс.

„Това не беше мандат за нови избори за германския Бундестаг“, заяви генералният секретар Кевин Кюнерт след заседание на Изпълнителния комитет на СПД. „Ние печелим заедно и губим заедно, това е нашето общо изборно поражение“.

Фактът, че предизборната кампания е протекла зле, не означава, че тя би протекла по-добре без Шолц на плакатите, посочи той.