Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция в подкрепа на план за примирие, целящ да сложи край на продължаващата вече над осем месеца война между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Изготвената от САЩ резолюция беше приета от 15-членния Съвет с 14 гласа "за", като Русия се въздържа.

Резолюцията приветства огласеното от американския президент Джо Байдън предложение за прекратяване на огъня. Документът призовава Израел и "Хамас" "да изпълнят изцяло неговите условия незабавно и безусловно".

Вашингтон казва, че единствено терористичната групировка "Хамас" все още не се е съгласила с плана. Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху обаче също още не е дало категорично и публично одобрение за проекта. В резолюцията на Съвета за сигурност, която съгласно международното право има задължителен характер, се заявява, че Израел е приел плана, приканва се "Хамас" да направи същото и се призовават всички заинтересовани страни да приложат плана без забавяне и без условия.

Амбициозният проект за сделка, представен от Байдън в края на май, първоначално предвижда пълно и неограничено прекратяване на огъня за срок от шест седмици. През този период ще бъде освободена определена група заложници. В замяна ще бъдат освободени палестинци, намиращите се в израелски затвори. Следващият етап предвижда окончателно прекратяване на бойните действия и освобождаване на останалите заложници, а през последната фаза би трябвало да започне възстановяването на ивицата Газа.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че приетата резолюция може да остане само на хартия, предаде ТАСС.

"От началото на изострянето на обстановката в Газа Съветът за сигурност прие вече три резолюции, изпълнението на чиито разпоредби остава само на хартия. Към тях може да бъде добавена и четвърта", отбеляза той в изявление след гласуването. "Винаги се отнасяме положително към всички дипломатически усилия на място, насочени към помирение, чиито параметри устройват и двете страни. Същевременно имаме редица въпроси за американската проекторезолюция, в която Съветът приветства сделка, чиито окончателни очертания до момента не са известни на никого с изключение може би на посредниците", подчерта Небензя. "Съветът за сигурност не е запознат от авторите с подробностите в договореностите. На практика ни се предлага котка в чувал", добави той. 

"Хамас" приветства резолюцията

Палестинската ислямистка групировка "Хамас", нейният съюзник - групировката "Ислямски джихад" - и съперничещата им Палестинска автономна власт на президента Махмуд Абас приветстваха приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция. В изявление "Хамас" обяви, че е готова да сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите, залегнали в плана. По-рано вчера групировката заяви, че е склонна да приеме само споразумение, което ще осигури прекратяване на войната в Газа, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е решен да продължи войната до унищожението на групировката.

"Хамас" приветства съдържащото се в резолюцията на Съвета за сигурност, която утвърждава окончателното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на пленници, възстановяването на Газа, връщането на разселените лица в районите, в които живеят, отхвърлянето на всякаква демографска промяна или намаляване на площта на ивицата Газа и доставката на необходимата помощ за нашия народ в ивицата", се казва в изявление на въоръжената групировка.