Помощник треньорът на шотландския национален отбор по футбол Джон Карвър благодари на Германия за топлото посрещане, но предупреди домакините на европейското първенство, че неговият отбор ще опита да поднесе изненада на откриването в петък.

Шотландците се настаниха в неделя в базата в Гармиш-Партенкирхен и скоро след това бяха приети на посещение от кмета Елизабет Кох. След това стотици местни изгледаха тренировката им под дъжда.

"Пристигнахме вчера и получихме топло посрещаме от кмета. Сега сме съсредоточени върху турнира - заяви той, цитиран от агенция ДПА и БТА. -

За нас е важно да познаваме мястото, на което сме отседнали и смятам, че направихме точно това. Тук обстановката е прекрасна. Истинската работа започва от утре.

Не забравяме срещу кой състав започваме европейското първенство. Ще се изправим срещу домакините, които имат добър отбор и никога не могат да бъдат подценявани. Ще се приготвим за тях и се надяваме да измъкнем нещо от мача", каза още.

Англия - с апетит за "нещо специално"

Междувременно други топ любимци на феновете по света - националният отбор по футбол на Англия разчита да "постигне нещо специално" на европейското първенство по футбол. В това е сигурен халфът Деклан Райс. Селекцията на Гарет Саутгейт е сред основните фаворити за континенталната корона, след като преди три години загуби болезнено срещу Германия във финала на домашна почва.

Англичаните отлетяха в понеделник за Германия и Райс гарантира, че целият отбор вярва в успеха.

"Искаме да пишем история. Казваме го постоянно, но наистина отборът и селекционерът вярват в това. Имаме самочувствието, че можем да постигнем нещо специално. То обаче трябва да бъде резултат от още работа. В основата на всичко са работата, сплотеността и подкрепата към отбора - каза халфът на Арсенал и призова феновете в Англия да подкрепят отбора. -

На този турнир ще играем за нашата страна. За нас това е привилегия и чест. Нещата започват да стават все по-реални с наближаване на турнира".

Англия ще стартира европейския шампионат срещу Сърбия в неделя. В последния си мач вицешампионите отстъпиха с 0:1 срещу Исландия и Райс каза, че разочарованието от този резултат е било ползотворно.

"В края на сезона винаги е много тежко и тялото отказва да функционира правилно. Това е реалността, когато играеш постоянно", каза още той.

Нидерландия губи Де Йонг

Нидерландия преодоля Исландия с категоричното 4:0 в последния си тест преди Европейското първенство, но доброто настроение от победата премина в отчаяние, след като беше обявено, че плеймейкърът им Френки де Йонг няма да пътува с отбора.

Техничният полузащитник Де Йонг се бори да бъде във форма навреме, след като получи няколко контузии в глезена този сезон, играейки за клубния си тим Барселона. Той опита да тренира за първи път със съотборниците си в неделя след седмица индивидуална работа, но след прегледите в понеделник лекарите казаха, че няма да е готов навреме.

Това помрачи настроението на холандците въпреки впечатляващия резултат на стадион "Фейенорд". Решението и състоянието на Де Йонг бяха оповестени веднага след края на мача, но селекционерът Роналд Куман каза пред журналистите, че е знаел какво ще се случи от няколко дни и пет часа преди срещата е казал на останалите от отбора.

"Тестовете показаха, че той все още не може да прави това, което би трябвало да може на терена. След всяка тренировка с топка или без, той получава болки в глезена, сериозен дискомфорт. И не е трудно да заключите, че той няма да бъде 100% готов за следващите три седмици.

Вече си мислех, че ще бъде трудно да играе срещу Полша в първия мач от група D, но явно няма да е само това", обясни Роналд Куман.

26-годишният Де Йонг написа в профила си в социалните медии следното лично послание:

"Тъжен съм и разочарован, че няма да играя на Европейското първенство. През последните седмици направих всичко, което беше нужно и възможно, но за съжаление глезенът ми иска още време. Мечта е да си на Европейското и голяма чест да представляваш страната си с оранжевата фланелка, да пееш националния химн и да усещаш подкрепата на феновете ни от трибуната. Сега мисля да се присъединя към "оранжевия легион" и да подкрепя съотборниците си".

Първата среща на Нидерландия с Полша е в неделя в Хамбург, следват мачовете от същата група D с Франция и Австрия.

Поляците биха Турция, но също имат кадрови проблеми

Националният отбор на Полша победи Турция с 2:1 в последната проверка преди Евро 2024. За феновете обаче контузиите на Карол Швидерски и Роберт Левандовски бяха много по-страшни от не толкова доброто представяне на бяло-червените. Двамата нападатели напуснаха терена през първото полувреме, предаде също БТА.

В 32-ата минута напусна голямата звезда Роберт Левандовски, заменен от младия Каспер Урбански. Той бе последван от въпросителни погледи на седящите на резервната скамейка играчи, които искаха да разберат какво се е случило с капитана на "бяло-червените". Сядайки на пейката, Левандовски веднага сложи торбичка с лед на болния си крак, което даде предпоставка да  се мисли за мускулна травма.