Българският президент Румен Радев "изрично настоял" в изявлението на регионалния форум за сигурността Б9 да отпадне подканата всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна и да се замести с помощ по избор. Срещата на върха няма да излезе с обща декларация - заради липсата на единно виждане как да се постигне изход от войната в Украйна.

За това се похвали днес пред медии самият Радев, който участва в срещата на върха в Рига. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Във форумът ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под обща декларация", заяви Радев при пристигането си на срещата на върха в латвийската столица Рига в рамките на регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. 

Причината - няма консенсус, "най-вече по различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война". 

"Има два пътя: единият е с мирни преговори, другият с допълнителни липсващи материални, финансови, човешки ресурси от страните от НАТО" - натърти на "липсващи" Радев.

"През цялото време България беше активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции, така например първоначалното предложение на варианта за съвместното изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 да предоставя военна помощ (на Украйна), бе променен по мое лично настояване. В резултат бе приета позицията всяка държава да решава сама по своя собствена преценка и според собствените си възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, финансова или хуманитарна помощ", добави държавният глава, известен с позицията си за "мир" и недаване на помощ за Украйна.