Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа.

София е домакин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който започна в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

Парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята препоръча още създаването на център за Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията, предава БТА.

"НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира, заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране", посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

"Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път", каза още Михал Шчерба.

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, каза и служебният премиер Димитър Главчев. 

"Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и конфликти, отколкото от мирно, съвместно съществуване, сега до голяма степен е обединена от един отбранителен съюз и Европейския съюз. Никога преди това толкова много европейски държави не са си сътрудничили толкова тясно и многостранно", коментира и третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна, заяви във видеообръщение украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към Алианса.

Столтенберг: Да се увеличи производството на въоръжение

Столтенберг и Главчев раговаряха днес и в Министерския съвет. Генералният секретар на НАТО определи България като надежден партньор, изрази задоволство и че миналата година страната ни увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и отделя 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за разходи в отбраната.

"Необходимо е да се увеличи производството на въоръжение, да се засили ролята на НАТО в областта на сигурността, не само по отношение на Украйна. В миналото направихме много обещания за помощ на Украйна, но това не е достатъчно, каза Столтенберг. Всички съюзници трябва да се постараят повече. Светът е много несигурен и трябва да сме подготвени", заяви още той. Според него е необходимо целият алианс да засили помощта за Украйна. 

"Според международно право Украйна има право на самозащита. Украинците имат право да се защитят срещу руската агресия, а ние имаме право, като съюзници, да помогнем на Украйна в нейното право на самоотбрана", допълни.

В отговор на въпрос, че НАТО увеличава своето присъствие в региона на Черно море и има бойни групи в Румъния и България, генералният секретар заяви, че по този начин НАТО увеличава и дейността си по отношение мониторинга и възможността да реагираме много бързо, ако има заплаха. "За момента не виждаме непосредствена заплаха, но, с войната в Украйна, е необходимо нашата бдителност да бъде увеличена в черноморския регион, за да можем да реагираме при необходимост", посочи.

Главчев пак:  Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, каза на брифинг и Главчев след срещата си със Столтенберг в Министерския съвет. Това е поредното уверение от българските власти, като новото е, че подозренията пак бяха разпалени заради изказване на предидента Румен Радев, който направи подобен намек.

"За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, днес също не е обсъждана. Нека бъдат спокойни българските граждани, посочи Главчев. Това е поредна дезинформация, която се налага да опровергавам, каза още служебният премиер. Димитър Главчев увери, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения", заяви Главчев. 

Той цитира думи на генералния секретар на НАТО Столтенберг, казани по време на днешните разговори, който е заявил, че "с всички сили и всички средства трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта НАТО да не бъде въвлечен в конфликта". 

На журналистически въпрос готова ли е България да предприеме действия за увеличаване на помощта за Украйна, както и дали това е поискано от страната ни, Димитър Главчев отговори:

"Накрая на разговора ни се уточни, че г-н Столтенберг говори за Алианса като цяло, че трябва да засили помощта си за Украйна. Ние, от своя страна, представихме информация и справка какво сме направили. Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили към момента и даже подчерта, че в рамките на Алианса сме добър пример. От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ. Ние и досега сме казвали, че правим всичко, което е в рамките на възможното да подпомагаме Украйна. За друго е необходимо решение на Народното събрание". 

Попитан дали е обсъждан въпросът за евентуално разполагане на съюзническо зенитно-ракетни комплекси по Българското черноморско крайбрежие, Главчев коментира, че темата не е дискутирана.