БСП отбеляза пореден печален рекорд по нисък резултат на изборите на 9 юни. Председателят на партията Корнелия Нинова е под натиск да подаде оставка, но този път от страна на Младежкото обединение в партията. Очаква се нейната реакция на пресконференция в 14:00 ч. днес.

„Настояваме за незабавната оставка на Корнелия Нинова като председател на БСП. Под нейното ръководство БСП от водеща партия в българската политика в момента се бори за оцеляване. От 2017 година до днес сме загубили около 850 хиляди гласоподаватели. След едни избори при лош резултат е нормално председателят да си подаде оставката, а когато една партия претърпи такъв катастрофален спад и доверието ѝ падне с 850 хиляди човека, е абсолютно задължително лидерът да поеме отговорността за това и да се оттегли“, заяви вчера Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП на брифинг с други представители на обединението пред централата на партията.

Те поискаха незабавно свикване на Националния съвет на БСП, който да вземе решение за извънредно заседание на Конгреса на БСП.

На него социалистите настояват да бъде избран временен председател на партията до провеждането на прекия вътрешнопартиен избор през есента, посочват от Младежкото обединение и на фейсбук страницата си.

„БСП има бъдеще, но то е възможно само и единствено след категорични промени“, обяви още Габриел Вълков.

„БСП се нуждае от нови лица, които са авторитети сред редовите социалисти и българското общество. Интелектуалци, професионалисти, хора, верни на лявата идея. Сега на нас ни се предлагат еднолично инсталирани личности, като бивши лидери на младежкото СДС“, допълни председателят на Младежкото обединение на БСП-София Евгени Филипов.

Минути преди началото на брифинга младежите спуснаха от високите етажи на партийната централа три транспаранта с надписи „Промяна“, „Оставка“ и „Тук не е СДС“.

Те обявиха, че е нужно обединение в БСП и призоваха организациите на партията от цялата страна да се присъединят към тях.

Младежите намекнаха, че засега няма отклик  и Корнелия Нинова няма намерение да подава оставка.