Двама от най-колоритните и най-проруски евродепутати няма да бъдат членове от следващия Европейски парламент.    

Това става ясно от огласените днес предварителни резултати от евровота в Ирландия. Засега там са преброени едва половината бюлетини. Но почти сигурно няма да има сериозна промяна.

Става дума за двама членове на радикалната левица – Клеър Дейли и Мик Уолъс.

Клеър Дейли е добре позната в България, а в родината си е известна със своите някогашни троцкистки възгледи. През 2020 г. тя дойде в България, за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

Тогава Дейли забърка и скандал с ирландски собственици на апартаменти в хотелския комплекс „Сънсет ризорт“ край Поморие, като дори го вкара в резолюция на ЕП за страната ни. Заради раздухването на случай Европейската комисия реши да пише до българската Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нарушаване на европейското законодателство.

През март 2023 г. ирландката нарече „войнолюбци“ евродепутатите по време на дебат за засилване на отбраната на ЕС в контекста на войната в Украйна.

Евродепутат повече няма да бъде и Мик Уолъс. Той е известен с това, че през топлите месеци на годината ходи в Европейския парламент с шорти и по сандали.

Уолъс е противник на помощта за Украйна и защитава режима в Куба, като вини империализма за тежкото положение на карибския остров.

И Уолъс, и Дейли бяха обявени от „Политико“ за едни от най-проруските евродепутати в Парламента за периода 2019-2024 г. И двамата са сред депутатите, гласували най-много „против“ при приемането на антируски резолюции. Така например те бяха против създаването на трибунал за преследване на руското ръководство заради войната в Украйна.

Двамата бяха почти неразделни и винаги седяха един до друг в парламентарната зала.

Изпадналите от ЕП представители обаче са почитатели на Христо Стоичков.

Двамата бяха кандидати на европейските избори на крайнолявата формация „Независими за Ирландия“. Нито един неин представител не е избран за евродепутат, сочат досегашните данни.