Евродепутатът Радан Кънев ще се върне в България, за да участва в "разговор за политика". Това написа той във фейсбук. Кънев е избран за евродепутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", благодарение на силен преференциален вот в своя полза.

Завръщането на Кънев може да се смята за знаково за демократичната общност, след като вчера лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка.

А лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че ще иска вот на недоверие от партията си.

Кънев бе лидер на ДСБ по времето на Реформаторския блок. В края на 2015 г. той и партията му излязоха в опозиция, след като ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Тогава Христо Иванов - по това време правосъден министър - подаде оставка.

На парламентарните избори през 2017 г. Кънев бе радетел за това ДСБ и новосъздадената "Да, България" да се явят в обща листа. От "Да, България" обаче отказаха и двете партии се явиха по отделно. И двете не влязоха в парламента и Кънев подаде оставка, макар не той да носеше основната отговорност за това.

През 2019 г. Кънев се кандидатира за евродепутат и бе избран отново със силен преференциален вот в своя полза.

Ето какво написа Кънев:

"След окончателното преброяване е крайно време да благодаря, от сърце, за подкрепата. 

Тези близо 40 000 преференциални гласа, и особено убедителното първо място в София и Варна, ми дават надежда, че в България предизборен разговор за политика и изцяло позитивна кампания са все още възможни и успешни. 

А разговор за политика, за бъдещето на нацията, за позитивните решения, които са ни нужни, тепърва ще трябва да се води. И в Брюксел, но най-вече - в София, Варна, Павликени и Калояново ... 

Затова и със семейството ми взехме решение да се върнем в България (т.е. Борис да учи, а Деница да работи в София, а аз да летя всяка седмица).

Така ще мога да прекарвам поне половината от времето си тук, където предстоят тежки месеци или години и тежки решения. 

Но за това - по-късно. Сега - още веднъж благодаря на всички, които дадоха гласа си, и особено на тези, които работиха денонощно през последните 6 месеца, за да бъде подобен резултат възможен".