В надпревара с времето френските политически партии изграждат съюзи преди предсрочните избори на 30 юни, обявени от президента Еманюел Макрон след разочароващото представяне на коалицията му "Заедно" на евроизборите на 9 юни. Социологическите проучвания показват, че крайнодесният "Национален сбор" на Марин Льо Пен вероятно ще победи, въпреки че няма да получи абсолютно мнозинство в Националното събрание.

Това е и основната битка във Франция в седмиците преди изборите - партията на Льо Пен се стреми да привлече по-малки формации, с които да си осигури необходимия брой депутати, за да състави кабинет. Наблюдава се и съпротивителен процес, при който по-умерени френски групи се опитват да оставят "Националния сбор" извън властта във втората по големина икономика в ЕС.

Ключова цел и за двата лагера е консервативната партия "Републиканци", която десетилетия наред управляваше Франция, но днес е маргинална фракция в парламента. Тя вече загуби важни членове в полза на центристката партия на Макрон "Възраждане" и крайната десница. 

Официалният лидер на "Национален сбор" Джордан Бардела по-рано обяви, че се опитва да привлече повече членове на "Републиканци".

"Призовавам "Републиканци" да спрат да бъдат политическата патерица на Еманюел Макрон", заяви той в ефира на радио RTL. "Ако имате убеждения, ако обичате страната си, елате и работете заедно с нас".

Едуар Филип, бивш член на "Републиканци" и бивш премиер на Макрон, призова умерените сили, вариращи от социалисти до консерватори, да се обединят.

"Трябва да приемем идеята, че трябва да работим с другите", каза Филип той пред RTL. "Нека заедно изградим нещо в интерес на страната".

Десетилетия наред сред политическите сили на Франция съществува консенсус, че крайната десница трябва да бъде държана далеч от властта. Но през последните години това убеждение започна да отслабва.

"Никога с нас!", обяви в Х Ерик Чиоти, лидерът на "Републиканци", в отговор на призива на Филип.

Той дори изрази готовност да подкрепи местни структури на "Национален сбор" в някои избирателни райони. Не всички обаче са съгласни с него.

"За мен и за много депутати от "Републиканци" е немислимо, че може да има каквото и да е споразумение, съюз, дори местен или личен, с "Национален сбор", подчерта Филип Госелин, депутат от "Републиканци", пред Ройтерс. 

Междувременно левите партии във Франция обещаха да номинират общи кандидати на изборите, макар и официално споразумение все още да не е подписвано. В съвместно изявление късно в понеделник социалистите, зелените, радикалите от "Непокорна Франция" и комунистите обещаха да "представят алтернатива на Еманюел Макрон и да се борят срещу расисткия проект на крайната десница".

"Има моменти в историята, които човек няма право да пропусне... трябва да има действие, електрошок и първата стъпка ще бъде този съюз", обяви сенаторът от зелените Яник Жадо пред радио France Inter.

Въпреки че резултатът от гласуването е трудно предвидим, победата не изглежда постижима за левите партии. Те обаче биха могли да спечелят достатъчно подкрепа, за да въздействат над бъдещото сформиране на правителство.

Министърът на финансите Брюно Льо Мер призова френският бизнес да се обедини срещу крайната десница.

"Хората трябва да се включат, това са най-важните избори от 1958 г. насам," обяви той пред BMF.