В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Законът за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуня", публикуван във вторник в испанския Държавен вестник, означава, че сепаратистите, които избягаха в чужбина, за да се спасят от испанската правосъдна система, могат да се върнат у дома без да се страхуват от арест.

Най-значимата сред тези фигури е бившият лидер на регионалното правителство Карлес Пучдемон, който беше издирван за провеждането на считания от испанските власти за незаконен референдум за независимост на Каталуня преди близо седем години. 

Законът за амнистията, който бе приет в края на май, предизвика разгорещени дебати в парламента и доведе до улични протести, припомня ДПА.

Съдия Пабло Ларена от Върховния съд обяви, че засега заповедите за арест на Пучдемон и трима други сепаратистки политици ще останат в сила. Съдията е дал на прокуратурата и на адвокатите на засегнатите пет дни да представят становище относно „приложимостта“ на новия закон за амнистията, преди да реши дали да отмени заповедите за арест, съобщи Върховният съд.

Испанският премиер Педро Санчес обеща амнистия на каталунците и други отстъпки, за да си осигури гласове за преизбирането си през ноември миналата година.

Либералната партия на Пучдемон „Заедно за Каталуня“ и Републиканската левица на Каталуня все още се стремят към независимост от Испания. Санчес обаче иска да предотврати това и да размие конфликта чрез диалог.

През последните месеци плановете за амнистия предизвикаха голямо недоволство в Испания, включително протести с хиляди участници.

Лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо от консервативната Народна партия определи мярката като „национален позор“ и „международен срам“. Той обвини Санчес в политическа „корупция“ и че е „купил“ преизбирането си с амнистията.

Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона.

След референдума в Каталуния през есента на 2017 г. тогавашното консервативно правителство в Мадрид постави региона под своя администрация. Пучдемон избяга заедно с част от поддръжниците си и оттогава живее в изгнание в Белгия.