Жителите на кюстендилското Големо село се оплакват от сериозно замърсяване на околната среда, което според тях е предизвикано от ТЕЦ Бобов дол. Както е известно, централата е от патримониума дружества реално - собственост на Христо Ковачки, и от години ситуацията е напълно непоправима.

По думите на местните пред Нова тв днес всичко било в прах, пепел, а и се усещали миризми.

Хората са силно разтревожени от това, което се случва, особено в последните няколко дни.

От РИОСВ съобщават, че са поставили станция за измерване на качеството на въздуха, но... резултати се очакват в края на седмицата.

„Все по-силно е запрашаването, все по-голяма е мърсотията. Дворовете и домовете ни са пълни с прах. Писна ни, повече няма да търпим”, казва една от местните, които заплашват с протест.

„Усещат се миризми на сяра. Нетърпимо е”, заяви друга протестираща.

Хората се заканват освен с протест и с блокиране на пътища.

Пред Нова тв директорът на ТЕЦ-а заяви, че причината за замърсяването са пориви на югозападния вятър в последните няколко дни, които предизвиквали завихряния.

От РИОСВ казват, че за последните 5 години са наложени глоби за 4,5 милиона лв.

За последно по време на краткия мандат на Иван Гешев прокуратурата посещаваше ефектно Бобов дол и други дружества на Ковачки. Най-често - заради горенето на боклуци от Европа - нещо, за което самоковският енергиен "крал" има лицензи.

След ефектни медийни шумотевици и фанфарна "загриженост" за местните хора, обичайно всичко затихваше в прокуратурата и не се е чуло да се стигне до обвинителен акт.

За сметка на това работещите в мините и централите на Ковачки обичайно играят основна "протестна" роля при всеки опит секторът да се реформира или да се изчисти - основно, ако на власт е правителство, което не работи добре с ДПС.