Националната агенция за приходите от месеци проверява за измами фирми, свързани с основателя на най-новата партия в парламента "Величие" - Ивелин Михайлов.

Това заяви директорът на агенцията Румен Спецов, след публикация на Bird.bg, която разказва, че 10 компании, свързани сега и в миналото с Михайлов, дължат на хазната около 650 000 лева. bTV пък добавя, че партийният идеолог, като физическо лице, отделно има задължения за над 308 000 лева.

"Разпоредил съм проверки. По фирмата "Исторически парк" и хората, които стоят като лица на тази партия, вече има образувани производства", декларира Спецов.

Проверките на НАП тръгнали след подадени сигнали преди месеци - "за наличие, казвам наличие, на финансови схеми и измами".

Ивелин Михайлов е или е бил в управлението на 46 фирми. Той е имал и участие в близо 40 компании. 

Проверката на Bird, който поддържа търсачка с фирмите длъжници на НАП и разкрива политиците, свързани с тях, е открила шест фирми, свързани с Михайлов, които дължат общо 306 000 лв. - "Обоз", "Блаженство", "Наедно", "Превоз", "Изцяло", "Премеждие". Други четири, в които доскоро е имал участие, дължат 343 000 лв. - "Експерт консултинг груп", "Пазителите", "Факла", "Трежър".

"Присъщо е за много фирми като имат нещо друго да правят с  парите да не ги внасят веднага в държавата и после да платят с 23% лихва. Това е нещо, което правим от много години. Ще платя до две седмици всички тези задължения, ще затворя фирмите, ще уволня хората и така ще се лиши държавата от милиони приходи на година" - коментира Михайлов, потърсен от телевизията за коментар.

"В момента, ако аз отида в полицията и подам срещу вас жалба или донос, те са длъжни и вас да разследват. Това нещо, което се прави, е да обвиняват хора и да се очернят без съд и присъда", заяви още той.