"Величие" се оказа една от изненадите на тези избори. Тя е близо до това да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание от 4 процента. За това намекваха социолози още по време на предизборната кампания. В хода на изборния ден се изясни защо.

Що е то "Величие" и как изгря рязко тази особена звезда на родния политически небосклон?

Партията, която се смята за конкуренция на "Възраждане", също се появява във Варна. Свързана е с т. нар. Исторически парк край община Ветрино. Създателят на "патриотичното" селище Ивелин Михайлов, някога близък до председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, се еманципира от него миналото лято. Заедно с бившия служител на НСО Николай Марков, той стана лице на партията с грандоманското име "Величие".

Тя се появи на политическата карта по време на изборите за местна власт през октомври - ноември 2023 година. Тогава формацията успя да спечели 40,51% от гласовете в община Ветрино.

Подобно на Костадинов, Михайлов също е изключително активен в социалните мрежи и особено в YouTube. Там той залага на опорни точки, доста близки до проруска пропаганда. Дори и оглави протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна. Тезите, които застъпва са познати. Те са защитавани със силна популистка реторика, против институциите, от името на народа, евроскептични, пропутинистки. За да се свърже с избирателите извън интернет, Ивелин Михайлов издава вестник "Красиво Ветрино", който разпространява безплатно. Кани след изборите да отпечата в тираж от 1 млн. екземпляра и вестник с името "Красива България".

Интересна е и личността на бившия гард от НСО Марков, уволнен от службата след публичен скандал през 2007 година, в който той обяви, че гардове са събирали информация за охранявани от тях лица по заповед на тогавашния държавен глава Георги Първанов, участвали са в негови ловни излети и са пазели престъпници. Николай Марков наскоро стана председател на "Величие". Той замени на поста Албена Пекова. Тогава Михайлов обясни, че смяната се налага, защото партията "превключва на друго ниво". Хоноруваният преподавател в Нов български университет често се появява по електронните медии, представян като коментатор-експерт по теми около националната сигурност. Понякога развива и тези, които са нелишени от конспиративно звучене.

Като водач на листата за национален парламент и четвърти в листата за европарламент бе сложен музикантът и преподавател Етиен Леви. Той се оказа и агент на ДС с псевдоним "Панайотов". Той отрече това да е истина. Етиен Леви е станал кандидат след покана от страна на Марков, обясни самият той.

Успоредно с политическите си структури, а вероятно и като част от тях, Ивелин Михайлов създава и паравоенни формирования, които разполагат с оръжеен арсенал, показа разследване на "Капитал". Военизираното крило на "Величие" носи името "Български юнак". Това е организация, публично представяна като спортен клуб. Описаните в "Красиво Ветрино" военни обучения включват "оцеляване в градска среда", "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие".

Към 22 май от писмени отговори на служебния вътрешен министър Калин Стоянов стана ясно, че МВР извършва поне две проверки на т. нар. Исторически парк. Ивайло Мирчев, който му зададе въпросите, тогава се позовава на медийни публикации, според които две организации провеждат "военизиране на територията на парка" и струпват оръжие, високопроходими автомобили, техника за комуникация и военни камиони. Става въпрос за охранителната фирма "Пазителите" и спортния клуб "Български юнак", управляван от Ивелин Михайлов, контролиращ и дружеството "Исторически парк" АД. 

От отговора на Калин Стоянов стана ясно още, че "относно преценката доколко горепосочените събития представляват риск за националната сигурност, би следвало да се произнесе Държавна агенция "Национална сигурност". 

Според разследвания на "Капитал" освен това строителството на "Исторически парк" е финансирано чрез пирамидална финансова схема. Това е ставало като вече издадени акции с номинал 1 лв. са били продавани на ръка и на черно за цени, достигащи 250 лева. 

Свидетели говорят за своебразен култ към личността на Михайлов. Така например по време на кампанията, вместо визитки или брошури, той раздаваше монети със собствения си лик. 

За символ на партията е посочена стилизирана червена жар птица с надпис "от пепелта до слънцето".

Зад "Величие" ще стои фондация "Родолюбци за България", в която "захранването на партията ще идва от обикновените хора - от техни вноски. В политическото пространство партията ще е на страната на хората, а не вляво или вдясно". Това обяви преди изборите Михайлов пред БНР. "За момента Европейският съюз и НАТО не са ни проблеми", "успокои" той тогава. 

В изборната нощ в неделя пред БГНЕС номиналният председател Николай Марков отново увери, че „Величие“ не било против НАТО и ЕС. Но много неща, допуснати в ЕС, били „плод на нездраво лидерство“.

Според Марков още проучванията и анализите на социолози, политолози и журналисти са били манипулирани, след като не са успели да уловят високата избирателна активност за „Величие“. Според него резултатът бил много над чертата от 4%

„Е как да останем под чертата, като нашият процент е много над тази черта за влизане. Въпросът е дали можем да го защитим от Делян Пеевски като резултат. Ние се борим с една мафиотизирана система, едни избори, които и в момента се продават и търгуват“, обяви още той, както и: „Живеем в мафиотизирана държава, а не в парламентарна република, нито европейска държава“.

Коментирайки войната на Русия в Украйна, Марков заяви:

„Никой не иска война. Не знам дали има човек в Украйна, който да иска войната. Отношението ми е отрицателно. Смятаме за немислимо в ХХІ век на европейския континент два братски народа да са подложени на подобно нещо“.

От „Величие“ твърдят, че този конфликт е плод на нестабилно, неустойчиво европейско лидерство. „Това не трябваше да бъде допускано на континента, ако имахме здрави политици“, заключи Марков.

Пред БНТ, след като стана ясно, че партията с голяма вероятност влиза в НС, Михайлов реагира с неудоволствие на сравненията с "Възраждане":

"Казват, че копираме "Възраждане", ние нямаме нищо общо", твърди той.

Той отхвърля и твърденията, че прави обучение на военни групировки. Организирал обикновени обучение, "нямаме стрелбище, нямаме такива възможности".