Германската комунална компания "Унипер" (Uniper) обяви, че окончателно прекратява дългосрочния договор с "Газпром" за доставки на газ, който така и не се изпълнява през последните две години, предаде Ройтерс.

"Унипер" изтъкна, че това решение е станало възможно след решението на арбитражния съд от 7 юни, което е присъдило на компанията компенсации от над 13 милиарда евро заради щети, причинени от недоставения от "Газпром" природен газ след средата на 2022 г.

Коменалната компания беше спасена от фалит с пари на германското правителство през 2022 г., след като "Газпром" спря доставките, което наложи купуването на газ от други доставчици на изключително високи цени от спот пазарите.

"Решението на съда дава правни основания на компанията да приключи отношенията си с "Газпром експорт", заяви главният изпълнителен директор на "Унипер" Михаел Люис.

"Газпром" не е отговорил на запитванията на Ройтерс по темата.

Присъдената компенсация е символична победа за Германия, тъй като няма вероятност сумите да потекат към сметките ка компанията, посочва агенцията, цитирана от БТА.