Бившият председател на 49-ото Народно събрание - водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков се е отказал от спечелената си позиция в ЕП. В листата след него няма съществено разместване с преференции и така ще влязат партийно подредените кандидати.

Това научи Клуб Z от източници от партията.

Самият Желязков като водач е събрал най-много преференциален вот - около 70 000 гласа. Преференцията от 5% сработва и при сегашните евродепутати Андрей Ковачев и Андрей Новаков, но това няма особено значение, тъй като в тази последователност тримата са подредени и в листата.

Макар Централната избирателна комисия да не е обявила още мандатите на партиите в Европейския парламент, социолозите вече изчислиха, че ГЕРБ получава пет. 

Така, след отказа на Желязков, влизат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, четвъртвият в листата Емил Радев (който и сега е евродепутат), петата Ева Майдел (също евродепутат), както и шестият - кадърът на СДС Илия Лазаров.

Отказът на Желязков не е неочакван и неофициално се знаеше за него.

"Импийчнатият" в последните дни преди предизборната и великденска ваканция парламентарен шеф, е водач на ГЕРБ и в национална листа - тази в Благоевград и си спечели отново депутатско място.

Желязков бе спряган по време на преговорите за ротацията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", както за министър на иновациите, така и за нов председател на ключовата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), чийто мандат отдавна е изтекъл.