Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че Унгария се е съгласила да не налага вето върху помощта на алианса за Украйна, но правителството в Будапеща няма да предостави също и никакъв персонал или средства за подпомагане на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На срещата на върха във Вашингтон следващия месец се очаква президентът на САЩ Джо Байдън и съюзниците от НАТО да се споразумеят за нова система за предоставяне на по-предвидима и дългосрочна помощ за сигурност и военно обучение на Украйна.

"Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО и аз приемам тази позиция", заяви Столтенберг пред журналисти в Будапеща след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан.

Столтенберг отбеляза, че двамата с Орбан са договорили условията за Унгария да не участва в подкрепата на НАТО за Украйна. Ръководителят на НАТО не уточни как ще стане това.

"Никакъв персонал от Унгария няма да участва в тези дейности и никакви унгарски средства няма да бъдат използвани за тяхната подкрепа", каза Столтенберг. "В същото време премиерът ме увери, че Унгария няма да се противопостави на тези усилия, което ще позволи на другите съюзници да продължат да оказват помощ, и потвърди, че страната ще продължи да изпълнява изцяло ангажиментите си към НАТО", добави Столтенберг.

НАТО взема всички свои решения с консенсус, което на практика дава право на вето на всяка една от 32-те страни членки.

Междувременно посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит потвърди пред Клуб Z, че политиката на Вашингтон е все още да не позволява на Украйна да атакува с американски оръжия територията на Русия.

Дипломатката даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Попитана дали е възможно решението да бъде променено, тя заяви, че засега е трудно да се предвиди какво ще се случи в бъдеще. 

„Държавният секретар Антъни Блинкън на няколко пъти каза, че помощта за Украйне е процес, който ще продължим да оценяваме и да адаптираме към техните моментни нужди“, допълни Смит.