Само 24 на сто от британците смятат, че страната трябва да бъде извън Европейския съюз, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс и БТА. Британската агенция отбелязва, че това е най-ниският процент след референдума за Брекзит през 2016 г.

На 4 юли във Великобритания ще се произведат национални избори - първите, откакто страната официално напусна ЕС през 2020 г. Въпреки че Европа отдавна е тема, която предизвиква разделение в британската политика, въпросът за Брекзит досега почти не е присъствал в предизборната кампания на партиите.

Социологическо проучване на Националният център за социални изследвания (National Centre for Social Research), показва, че едва 24 процента от анкетираните смятат, че Обединеното кралство трябва да остане извън ЕС, докато през 2019 г. те са били 36 процента, а през 2016 г. - 41 процента.

Допитването също така е установило, че въздействието на Брекзит върху теми като икономиката и имиграцията се оценява по-негативно сега, отколкото през 2019 г., когато се произведоха предишните избори. Промяната е особено силно изразена сред гласувалите за напускане през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Около 40 процента от гласувалите за напускането на ЕС смятат, че икономиката на страната се намира в по-лошо състояние в резултат на Брекзит - двойно увеличение спрямо 2019 г., когато 18 на сто са изразили подобно мнение. Сега близо две трети смятат, че имиграцията е по-висока в резултат на напускането на блока, в сравнение с едва 5 процента през 2019 г.

"Накратко, изглежда, че за много от гласувалите за напускане на ЕС Брекзит не се е развил така, както са очаквали", се казва в изследването, изготвено от експертът по социологически проучвания Джон Къртис.

Проучването, проведено сред 5578 души между 12 септември и 31 октомври миналата година, е установило също, че общественото доверие в правителството са достигнали рекордно ниски нива, като 45 процента от запитаните са заявили, че "почти никога" не вярват, че управниците ще поставят нуждите на нацията над интересите на собствената си политическа формация, отбелязва Ройтерс.