Преди седем години Обединеното кралство гласува за брекзит с малко мнозинство. На 31 януари 2020 г. Обединеното кралство напусна ЕС. Оттогава много неща се промениха - не само в икономически план.

Брекзит не е приключил. Едва в сряда последиците от излизането от ЕС бяха обсъдени отново в Камарата на общините. Лидерът на Шотландската национална партия Стивън Флин директно нападна министър-председателя Риши Сунак: „Не мисля, че той разбира каква е икономическата реалност и какви са разходите за потребителите. А ситуацията не би трябвало да е такава. Лихвите по кредитите за недвижими имоти в Ирландия не са над шест процента, а около четири и половина процента. Инфлацията в ЕС не е 8,7 на сто, а по-скоро шест на сто. Седем години след референдума за Брекзит, ще признае ли най-накрая министър-председателят, че вината е в Брекзит?“ Сунак беше уклончив в отговора си.

И докато поддръжниците на Брекзит се мъчат да обрисуват положителна картина на излизането от ЕС, много учени представят данни, които звучат съвсем различно. Сред тях е Джун Ду, професор по икономика в университета "Астън" в Бирмингам, който изследва последиците от Брекзит: „Въздействието върху търговията е значително. Направихме няколко изчисления, като използвахме различни методи. За периода между януари 2021 г. и септември 2022 г. анализът показва, че заради Брекзит търговията на Обединеното кралство е намаляла.“

Износът на Великобритания за ЕС е с 23% по-нисък, а вносът от ЕС - с 13% по-нисък, отколкото би бил, ако страната все още беше член на ЕС, сочи докладът. От гледна точка на Германия балансът също е отрицателен. Германската индустриално-търговска камара нарича Брекзит "икономическо бедствие и за двете страни на Ламанша". Докато преди Брекзит Обединеното кралство все още беше петият по важност търговски партньор на Германия, сега кралството не е дори в първата десетка. Перспективите пред Обединеното кралство не са добри: независимият британски регулатор OBR приема, че производителността в страната ще бъде с четири процента по-ниска в дългосрочен план, отколкото би била без Брекзит. И органът не очаква много от новите търговски споразумения, които британското правителство сключи със страни извън ЕС. Според него те няма да имат почти никакво въздействие, с други думи: едва ли ще генерират някакъв икономически растеж.

За британците обаче Брекзит има не само икономически последици. Напускането на ЕС промени страната и в политическо отношение. Тим Бейл, професор по политика в университета "Куин Мери" в Лондон, току-що публикува книгата "Консервативната партия след Брекзит". Той говори за идеологията и атаките срещу демократичните институции и заключава по отношение на Консервативната партия:

"Тя наистина стана по-популистка. Консервативната партия винаги е флиртувала с популизма, но след Брекзит тя напълно интернализира популизма." Че торите ще намерят пътя обратно към сериозния консервативен стил след напускането на Борис Джонсън, Бейл по-скоро не вярва:

"Духът е изпуснат от бутилката и консерваторите няма да успеят да си го върнат. И тъй като правителството ще има големи трудности да спечели следващите избори при тази икономическа ситуация, то ще се изкуши да разпали културната война, точно както направи Борис Джонсън."