Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори ще са на 29 септември, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) над консервативната Австрийска народна партия (АНП) на канцлера Карл Нехамер на изборите за Европейски парламент в края на миналата седмица, които бяха белязани от електорален подем на твърдолинейната десница в целия 27-членен блок.

На вота в неделя АПС събра 25,4% от гласовете и по този начин за пръв път в историята си спечели национални избори. АНП остана втора политическа сила с 24,5%.

Социолозите прогнозират в проучванията си за предстоящия парламентарен вот, че в следващите месеци разликата между двете партии ще се увеличи още в полза на АПС.

След поражението на партията си на евроизборите Нехамер призна, че в обществото е натрупано "голямо недоволство", както съобщи агенция АПА. Той обеща в следващите месеци АНП да убеди избирателите, че тревогите им по въпроси като миграцията и свръхрегулациите наистина са взети под внимание.

Последните парламентарни избори в Австрия бяха през 2019 г. и бяха произведени, след като тогавашният канцлер Себастиан Курц сложи край на управляващата коалиция между своята дясна Австрийска народна партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата. До този развой се стигна след публикуването на видеокадри, на които лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага апетитни държавни поръчки на предполагаем руски инвеститор.