Да бъде отнето правото на свободно движение на руските дипломати в ЕС. Забраната да стане част от 14-ия пакет санкции срещу Русия.

Призивът се съдържа в писмо на 8 външни министри (българският, който е и служебен премиер - Димитър Главчев, не е сред тях) до върховния представител за външната политика Жозеп Борел, пише „Политико“.

„Смятаме, че ЕС трябва строго да ограничи движението на членовете на руските дипломатически мисии и членовете на техните семейства само до територията на държавата, в която са акредитирани. Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти“, пишат външните министри.

Инициативата е на Чехия и е подкрепена от Литва, Латвия, Естония, Дания, Полша, Румъния и Нидерландия.

Чехия пострада от саботажни операции, извършени от руски агенти. През май НАТО осъди в декларация руските хибридни атаки в страните членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Не всички страни обаче са съгласни с чешкото предложение, изтъква „Политико“. Скептично настроени са Германия, Австрия, Франция и Италия.

Междувременно Германия се е противопоставила на санкции, насочени срещу реекспорта от ЕС на руски втечнен природен газ. Те изискват европейските износители да не разрешават това да правят клиенти от трети страни. В момента тези ограничения се прилагат за огнестрелни оръжия, за прибрани от бойното поле в Украйна предмети и за стоки с военно и гражданско предназначение.

Това е станало вчера, на срещата на КОРЕПЕР – комитетът на постоянните представители, уточниха от белгийското председателство на Съвета на ЕС. Оттам заявиха само за резерви, изразени от „една голяма страна членка“, без обаче да споменават името ѝ.

Всички делегации са получили вчера ново предложение за 14-ия пакет санкции. Според белгийската страна повечето държави го подкрепят. Не е изключено пакетът да получи зелена светлина от посланиците утре вечер, когато те ще имат необичайна за това време на седмицата среща.

Надеждите са пакетът да влезе в сила преди започването на мирната конференция за Украйна на 15 и 16 юни, която ще се състои в Швейцария.