"Обръщам се към всички лидери на партии: ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите - не е време. Виждате, светът е във война. Сега времето е за мъдри мъже и жени. Ще излъчим преговорен екип, от понеделник ще поканим лидерите на всички партии."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата пресконференция на ГЕРБ след изборите. И даде заявка, че няма да се кандидатира за премиер, за да не се нагнетява напрежението. В един бъдещ кабинет обаче трябва да доминира ГЕРБ - с министър-председател, министър на отбраната, министър на външните работи.

Лично той обаче нямало да участва в преговорите - пак изпраща екипа Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, които прати и при ПП-ДБ в разговорите за ротацията.

"Трябва да се опитаме за дълго да направим правителство. Отговорността е на всички" - посочи още Борисов. "И ако може с отговорните политици да влезем в диалог, да намерим най-добрите експерти и с първия мандат да се състави правителство..."

И предупреди: не стане ли с първия мандат, няма да стане с останалите. Другият изход е септември на избори.

"Над 10-11% разлика в други години означаваше абсолютно мнозинство. С няколко процента разлика задължително се правеше правителство. Сега си задаваме въпроса - ще се прави ли" - посочи още Борисов.

Интересни му били по-малките партии, които казвали, че хем ще са опозиция, хем трябва да има правителство.

Борисов се обяви и против социологическите проучвания преди избори, защото избирателите на ГЕРБ знаели, че партията ще е първа сила и затова решили да използват хубавото време за почивка вместо за гласуване. Припомняме, че ГЕРБ загуби малко под 140 000 гласа на този вот.

"Не е време за егоцентрици, не е време за противоборство между институциите" - заяви още Борисов по адрес на президента Румен Радев, изброявайки активното му политическо участие през изминалите няколко години.

"За нас тази победа е важна, всяка победа е важна, защото се случи след години опити на политически сили и институции да фокусират усилията си върху унищожаване на политическа сила, които очевидно се оказаха неуспешни.

Първият е първи, дори да е с един процент разлика. Вторият е втори, третият е трети", анализира резултатите и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

И отчете, че ГЕРБ е върнала позиции във Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Добрич, Русе, както и в девет софийски района - все места, загубени за партията на местните избори миналата година.