„Очаквам България и Румъния да бъдат приети в Шенген по суша преди края на мандата ми“, отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя говори след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Сутринта, преди началото на заседанието, тя каза, че очаква това да се случи до края на годината.

„България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните сухопътни граници. Предвиждам това да стане тази година“, заяви Йохансон.

Очаква се новата Европейска комисия да встъпи в длъжност през ноември. Йохансон няма да бъде част от нея.

„Убедена съм, защото поддържам близки контакти с всички страни членки в продължение на няколко години. Убедена съм, че ще постигнем това решение и аз ще бъда отговорният за него комисар. Знам също, че за унгарското председателство това е абсолютен приоритет“, обясни тя за Клуб Z своя оптимизъм.

Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли от Белгия.

За да бъдат пуснати България и Румъния в Шенген по суша, е необходимо пълно единодушие сред страните членки (Съвета). Австрия единствена се противопоставяше на влизането ни по суша. Затова заедно с Румъния бяхме приети само по въздух и вода.

Клуб Z попита Йохансон не се ли опасява, че Австрия може да не вдигне ветото си и че новото дясно правителство в Нидерландия може отново да го наложи поне срещу България, както правеше до декември 2023 г.

„Разбира се, никой не знае със сигурност. Но мога също така да кажа, че ако си запълвам времето да се нервирам от всичко, което не е наред където и да било, в която и да е страна членка, не бих могла да си върша работата“, отговори комисарят.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, също изрази сутринта убеждение, че ще ни приемат в Шенген по суша тази година.

Вътрешните министри от страните членки извадиха от дневния ред на срещата си Шенгенската декларация. Тя не е била готова за одобрение, Анелис Верлинден обаче допълни, че държавите от ЕС са подкрепили десетте ангажимента за добре функциониращо и устойчиво Шенгенско пространство. През 2025 г. се навършват 40 години от подписването на споразумението за свободно пътуване.

Министрите са обсъдили и трите главни приоритета за следващите 12 месеца, свързани с Шенген:

• 1. Съвместна работа за подобряване на управлението на външните граници;

• 2. Подобряване на системата за връщане;

• 3. Засилване на вътрешната сигурност. Критичен елемент за тази сигурност е гарантирането на съвместимостта на системите на страните членки.

Вътрешните министри са били информирани и за това как да се постигне по-добро наблюдение на гражданите на страни извън ЕС, пътуващи в рамките на Съюза при краткосрочен престой. Системата за влизане и излизане ще започне да действа наесен заедно с основните елементи на sBMS - общата услуга за биометрично съпоставяне, която търси и сравнява биометрични данни. Същевременно през първата половина на 2025 г. трябва да заработи ETIAS – Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им.

Същевременно Съветът приветства предложението на Европейската комисия а удължаване с една година на временната закрила за над 4 милиона украински граждани, избягали след началото на руската агресия. Това съобщи Никол де Мор – белгийски държавен секретар по въпросите на убежището и миграцията. Тя уточни, че срокът ще бъде удължен от март 2025 г. и  мярката ще остане в сила поне до март 2026 г.