Каспар Велдкамп, който до последно се противопоставяше на влизането на България в Шенген по суша, е най-вероятният нов външен министър на Нидерландия, съобщиха за Клуб Z източници от Хага.

Той е член на създадената едва през август 2023 г. дясноцентристка партия Нов обществен договор (НОД). Тя ще бъде част от новото дясно правителство на Ниската земя, договорено на 22 май след шестмесечни преговори. То ще бъде доминирано от крайно дясната Партия за свободата на Герт Вилдерс, който преди години искаше страната ни да бъде извадена от ЕС.

Самият Видлерс няма да бъде премиер. Постът ще заеме бившият шеф на разузнавателните служби Сик Схоф, който не е обвързан с нито една партия.

Нидерландия до последно се противопоставяше на влизането на България в Шенген. Но през декември 2023 г. правителството на Марк Рюте реши да свали ветото. В съответствие с националното законодателство всяко решение на кабинета трябваще да бъде одобрено от парламента.

И точно тогава НОД, и по-точно нейният депутат Каспар Велдкамп, внесе предложение Нидерландия да пусне България само по въздух и вода, като по този начин подкрепи позицията на Австрия. При това изготвената от партията резолюция получи повече гласове „за“, отколкото „против“. Но не събра необходимото абсолютно мнозинство и по тази причина не мина.

Изненадващо хората на Герт Вилдерс изобщо не участваха в този вот. Иначе резолюцията щеше да бъде одобрена.

В крайна сметка обаче България бе приета в Шенген само по въздух и вода. Австрия остана непреклонна и не ни пусна по суша.

От белгийското председателство на ЕС заявиха вчера за Клуб Z, че се надяват до края на годината България и Румъния да се присъединят към Шенген и по суша. За това е необходимо пълно единодушие сред страните членки (Съвета). Трябва да бъде взето и ново решение.

Управляващата в Нидерландия партия на Вилдерс е евроскептична.

Влизането ни в Шенген трябва да бъде решено от вътрешните министри на страните членки. Този пост в Нидерландия също ще бъде даден на партията НОД, довериха нашите източници. Но още няма посочено име.

Нашите събеседници в Брюксел споделиха също, че "малка група страни" продължава да не ни иска в Шенген по суша, но не споменаха конкретни държави.