Зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от НАТО ще са сред темите, които министрите на отбраната на Пакта ще обсъдят на започващата днес двудневна среща в Брюксел.

Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг преди началото на форума.

Ще има и среща на Групата за ядрено планиране

„Видяхме няколко случаи на саботаж, опити за палежи, кибератаки, дезинформация и ще работим върху възможностите за отговор. Очаквам те да включват повишаване на информираността, обмяна на разузнавателни данни, ускоряване на защитата на критичната инфраструктура, включително подводната, а също така затягане на ограниченията върху работата на руските разузнавачи в страните членки“, каза Столтенберг.

По-рано днес „Политико“ съобщи, че 8 външни министри от държавите от ЕС искат да бъде ограничено движението на руските дипломати в Съюза.

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят и необходимостта от допълнителни, дълготрайни и дългосрочни доставки на боеприпаси и техника за Украйна. Столтенберг изтъкна, че съюзниците трябва да поемат ангажимент за осигуряване на военна помощ от 40 милиарда долара годишно за Украйна. Той изрази подкрепа за решението на повечето съюзници да свалят ограниченията на доставените от тях оръжия за удари по военни цели в Русия.

„Това е агресивна война. Русия нападна Украйна. Това е крещящо нарушение на международното право. Според него Украйна има правото на самозащита, а това включва удари по легитимни военни цели на агресора Русия“, категоричен бе генералният секретар.

Съюзниците ще обсъдят и възможностите за ядрено възпиране в контекста на сигурността в момента. Вчера Столтенберг заяви, че ядрената заплаха идва не само от Русия, но и от Китай, Северна Корея и Иран.