Близо 24 часа, след като обяви намерение да коалира ръководената от него "Републиканците" с крайнодесния "Националния сбор" на Марин льо Пен на предсрочните избори във Франция, лидерът на консервативната група Ерик Сиоти бе свален от поста си. Кризата в редиците на "Републиканците" идва на фона на убедителната победа на "Националния сбор" на евроизборите на 9 юни и последвалото решение на президента Еманюл Макрон да свика предсрочния вот за Националното събрание (долната камара на френския парламент), който ще се проведе в два тура на 30 юни и 7 юли.

Сиоти не пожела доброволно да напусне позицията си и обвини своите колеги във "фрапантно нарушение" на партийните правила. Избран за партиен лидер през декември 2022 г., той бързо си създаде имиджа на един от най-твърдолинейните "републиканци". Но когато излезе по телевизията във вторник, за да обяви, че партията му "трябва да влезе в съюз с "Националния сбор" и неговите кандидати", водещи партийни фигури подчертаха, че Сиоти е говорил само за себе си.

Тогава се обади формалният лидер на "Националния сбор" Джордан Бардела, който заяви, че вече е постигната сделка и че партията му ще подкрепи "десетки" кандидати на "Републиканците".

Председателят на Сената (горната камара на френския парламент) и виден "републиканец" Жерар Ларше обаче отсече, че никога няма да преглътне пакт с "Националния сбор", а други негови колеги открито призоваха за незабавното отстраняване на Сиоти.

По темата очаквано се произнесе и Макрон, който обвини лидера на "Републиканците", че е обърнал гръб на партията си, от чиито редици в миналото са излъчвани президенти като Шарл дьо Гол, Жак Ширак и Никола Саркози.

"Републиканците" понесоха тежки удари на изборите през последните години и доказаха, че са неспособни да противодействат на възхода нито на центристката партия на Макрон (понастоящем с името "Възраждане"), нито на "Националния сбор". На изборите в неделя те успяха да спечелят едва 7,25% от гласовете. Въпреки че приблизително половината от "републиканците" подкрепят съюзяване с партията на Льо Пен, огромното мнозинство от партийните лидери категорично го отхвърлят.

В очевиден опит да спре осъществяването на своето уволнение при спешна среща на партийното ръководство в сряда, Сиоти нареди вратите на партийната централа в Париж да бъдат заключени, като се позова на риск за сигурността. По-късно той заяви, че "нито едно от решенията, взети на тази среща, не носи правни последици". Нещо повече - те можели "да имат наказателни последици", закани се Сиоти. По-късно той обяви пред френската телевизия, че "около 80" кандидати ще се борят за "Републиканците" с подкрепата на "Националния сбор".

"Републиканците" вече назначиха своя водещ кандидат на евроизборите, Франсоа-Ксавие Белами, за временен лидер.

"Силите на хаоса днес заплашват страната ни... Имаме линия, която трябва да държим", обяви той пред репортери.

Часове по-рано Макрон защити своето изненадващо решение да разпусне парламента и да свика избори, като призова френските избиратели да се обединят и да се противопоставят на екстремистите - както отляво, така и отдясно.

Френският президент отрече да е искал да предаде на крайната десница ключовете към властта, като аргументира, че националният вот е била единствената възможност. Той обясни, че широк кръг политически групи, които "не могат да се идентифицират с тази екстремистка вълна", трябва да се обединят срещу нея.