Главната прокуратура на Русия образува наказателно дело срещу американския гражданин и журналист на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович. Той е обвинен в извършване на престъпление по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (шпионаж).

Според обвинителите Гершкович, по указание на ЦРУ, през март 2023 г. е събирал секретна информация в Свердловска област за дейността на "Уралвагонзавод" - предприятие за производство и ремонт на военна техника. 

Москва така и не е предоставила до този момент убедителни данни, че Гершкович е извършвал каквито и да е престъпления в Русия.

Затова западните страни обвиняват Кремъл в извършването на незаконен арест, чрез който най-вероятно цели да използва Гершкович като разменна монета. Така през декември 2022 г. американската баскетболистка Бритни Грайнър бе пусната на свобода от руски затвор, като в отговор Вашингтон позволи на търговеца на оръжия Виктор Бут да се прибере у дома.

Грайнър излежаваше първата си година от 9-годишна присъда за притежание на 17 грама канабис за медицински цели. Бут изтърпя 10 години от 25-годишната си присъда по множество обвинения, включително снабдяването с оръжия на терористични организации с цел да извършват нападения срещу американски граждани.