Редови автопатрул от благоевградското 2-ро РУ залови сериозна пратка от 12,699 килограма кокаин на главен пет Е-79 при "детелината" за Симитли.

Съобщението е на МВР и прокуратурата.

След като спрели за регулярна проверка 53-годишен петричанин, те се усъмнили, защото справка показала, че е с множество криминални регистрации и е осъждан.

Водачът бил отведен в районното за тестване с дрегер за употреба на наркотици. При рутинна проверка обаче ченгетата забелязали под задните седалки изрязан отвор в пода, през който се... забелязвали правоъгълни пакети, обвити с прозрачно фолио.

"При условията на неотложност е било извършено претърсване на автомобила, при което са били открити 12 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество. При направен полеви наркотест то е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика е 12 699 грама", допълват от прокуратурата.

Засега рецидивистът е в ареста със 72-часова мярка, но от съда ще се иска постоянното му задържане под стража.

Ето и двете официали съобщения - на МВР:

Служители на ОДМВР-Благоевград откриха над 12 кг кокаин в лек автомобил

Вчера, на ПП 1 Е-79, в района на пътен възел „Симитли", полицейски служители на ОДМВР-Благоевград спрели за проверка лек автомобил, управляван от 53-годишен от Петрич. При извършена справка в масивите на МВР униформените установили, че мъжът е с множество криминалистически регистрации в полицията и осъждан. Водачът бил съпроводен в районното управление за тестване с техническо средство за употреба на наркотици. В колата, под задните седалки полицейските служители открили изрязан отвор в пода, през който се забелязвали правоъгълни пакети, обвити с прозрачно фолио. Последвали процесуално–следствени действия при условията на неотложност, и от колата са иззети 12 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество, което при направен полеви наркотест е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика е 12 699 грама.

С постановление на наблюдаващия прокурор 53-годишният мъж е привлечен в качеството си на обвиняем за държане на високорисково наркотично вещество в големи размери с цел разпространение. Престъпното деяние е извършено от него в условията на опасен рецидив. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за взимане на постоянна мярка за задържане.

Работата по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл.354а, ал.1 от НК продължава, под наблюдението на прокуратурата.

И на прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Благоевград ръководи разследване за държане на над 12 килограма кокаин, открит в автомобил при рутинна полицейска проверка

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 1 и изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

На 12.06.2024 г. в района на гр. Симитли на главен път Е 79 автопатрул при 02 РУ на МВР гр. Благоевград спрял за проверка лек автомобил, управляван от 53-годишния А.В. При извършена справка в масивите на МВР полицейските служители установили, че лицето е с множество криминални прояви и е осъждано.

Водачът бил съпроводен в полицейското управление за тестване с дрегер за употреба на наркотици. При рутинна проверка служители на ОД на МВР гр. Благоевград установили под задните седалки на МПС изрязан отвор в пода, през който се забелязвали правоъгълни пакети, обвити с прозрачно фолио.

При условията на неотложност е било извършено претърсване на автомобила, при което са били открити 12 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество. При направен полеви наркотест то е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика е 12 699 грама.

С постановление на наблюдаващия прокурор А.В. е привлечен в качеството на обвиняем за държане на високорисково наркотично вещество в големи размери с цел разпространение. Престъпното деяние е извършено от него при условията на опасен рецидив. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.