Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница алармира в отворено писмо до президента, премиера, бъдещите народни представители, здравния министър и медиите за оказване на натиск от различни институции. В него се казва, че срещу адвокати, лекари и журналисти е „подета открита очерняща кампания“.

„Общественият съвет и неговите членове са изразявали притеснения относно политиката на държавата по отношение на детското здравеопазване, а не притеснения от един или друг частен субект и неговите инвестиции. Бихме се радвали действително да имаме това влияние върху общественото мнение, за което твърдят  от „Търговска лига“, но всъщност фактите показват съвсем друго“, пише в отвореното писмо.

Вчера стана ясно, че ДАНС викат на разпити лекари, юристи и общественици, които защитават каузата за изграждане на Национална детска болница. Причината – сигнали срещу тях от „Търговска лига“, дружеството, което искаше да строи частна болница с педиатрично отделение „Мама и аз“.

 "Защитавала съм националния интерес. Откога частните интереси на даден субект са въпрос на национална сигурност“, попита вчера по бТВ адвокат Мария Шаркова, която е член на Съвета. "Явно съм застрашила националната сигурност с изразяването на мнение и даването на становища, базирани на моята експертиза в тази област. Изглежда, че както в Северна Корея, така и в България, когато изразяваш собственото си мнение, задаваш въпроси и защитаваш една обществено значима кауза се привикват в ДАНС“, добави Шаркова, която получила покана за разпит в ДАНС.

Общественият съвет е изразявал многократно последователната си позиция на какви критерии трябва да отговора националната детска болница и аргументи защо изграждането на частно лечебно заведение с педиатрично предлагане на здравни услуги може да възпрепятства процеса. В началото на май служебният кабинет първо гласува разрешението, а после под обществен натиск мълниеносно отмени позволението за изграждането на частна болница "Мама и аз" в София. Служебният премиер Димитър Главчев с неясни мотиви даде случая да бъде проверяван от ДАНС.

„Възражения срещу решението на Министерския съвет за одобряване на инвестиционния проект по реда на чл. 37а от ЗЛЗ са отправили редица организации от неправителствения сектор, президентът Румен Радев, редица политици, в това число председатели на политически партии.

В този смисъл въпросът, с какви мотиви и по какви причини Министерският съвет е взел решение за отмяна на първоначалния си акт, не следва да се отправя към нас“, се напомня в писмото.

„Търговска лига“ обвини на 11 юни в арогантност Обществения съвет. "Проектът „Мама и аз“ не е за изграждане на „частна детска болница“,  обявиха в позиция от „Търговска Лига“, инвеститорът в модерната високотехнологична многопрофилна болница „Мама и Аз“ в София. "Членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница са упражнявали натиск върху българското правителство за прекратяване на частния проект", се твърдеше в нея.

„Въпреки нашето притеснение от използваната лексика спрямо нас и подходите, чрез които се прави опит да се заглуши дейността на Обществения съвет, ние декларираме, че ще продължим дейността си съобразно установените правила и в полза на обществения интерес“, завършва днешното отворено писмо на Обществения съвет. 

Инвеститорът, който искаше да изгради в столицата частно лечебно заведение с детско отделение, поиска от здравния министър да разпусне съвета, защото хората в него са „арогантни и влияят на правителството във взиманите от него решения“.