Нов опит при ново правителство (служебно) и събудилият противоречия преди проект за създаване на частна детска болница на територията на София вече е одобрен. Днес Министерският съвет на заседанието си одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", София, "съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения", според прессъобщението от кабинета.

Инвеститорът е „Търговска лига - Глобален аптечен център“. Заявката е да се създаде лечебно заведение, чиято лечебна дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст. Срокът за изграждането на болницата е до 48 месеца от решението на Министерския съвет.

Предвижданата инвестиция за строежа на болницата е 120 млн. лева. Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции. В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор, се казва още в съобщението.

"Минира се създаването на Национална детска болница"

Тихо и полека взетото решение предизвика реакция от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

Оттам настояха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде "незабавно обяснение".

"Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет. Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка", припомнят в позицията си от  Обществения съвет.

Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст. 

"Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона", добавят от Обществения съвет.

Според съвета през изминалите 10 месеца от съществуването му държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза, не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница, не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента към новата мултидисциплинарна структура. 

"Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия", допълниха от съвета.

Според Обществения съвет с днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, липсва воля България да има истинска, съвременна национална детска болница. От Обществения съвет настояха депутатите незабавно да изслушат министъра на здравеопазването и министър-председателя относно днешното решение.

"Ако продължавате да се питате защо България няма национална детска болница, отговорът днес за пореден път стана кристално ясен - защото държавата не желае", реагираха от "За истинска детска болница".

Здравното министерство: Това не е детска болница

От пресцентъра на здравното министерство уточниха малко по-късно през деня, че новата болница обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, като в нейната структура е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла (нищо че се казва "Мама и аз").

"Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст с над 400 легла", се допълва в съобщението от пресцентъра на ведомството.

В него се посочва, че изграждането на Национална детска болница е приоритет за Министерството на здравеопазването е то работи усилено в тази посока.

Същевременно служебната здравна министърка Галя Кондева преди дни обяви, че за построяването на Националната детска болница ще трябват още поне четири години като процесът непрестанно се протака.

Предишният опит за одобряването на проекта за частна болница в София беше през октомври 2022 г., отново при служелно правителство, но на Гълъб Донев, което обаче остави на пауза решението. Идеята срещна тогана силно неодобрение от педиатри, родители, общественици.

В началото на месеца предишният здравен министър проф. Христо Хинков каза, че има голям натиск проектът за детска болница да се осъществи от частна структура. Той обясни това с неравнопоставеността между частните и държавните болници, дори по отношение на тяхното изграждане. Ако лечебното заведение е държавно, то ще трябва да се изчака да минат всички процедури и обществени поръчки, докато една частна детска болница може да се изгради за две години.